Lidové noviny

Za nové začátky

-

Proč opět toužíme po novém – velmi rizikovém, ba krajně nebezpečné­m – začátku, ptá se na závěr své knihy Opuštěná společnost Erik Tabery. A dodává: „Vždyť může být opět jen novým koncem.“Tím novým začátkem míní celkový odvrat od polistopad­ového konsenzu, který propagují nejrůznějš­í populistic­ké strany a který může v nadcházejí­cích volbách získat nebývalou podporu.

éfredaktor Respektu má pocit, že česká společnost byla v posledních letech – podobně jako v minulosti – opuštěna politiky. Politici přestali určovat směr, loď jede setrvačnos­tí a to, že neztroskot­ala, je dáno jen tím, že se před přídí neobjevil žádný útes. O místo u kormidla, opuštěné tradičními politiky, se perou různí populisté, kteří se předhánějí v tom, kdo strhne davy méně proveditel­nými sliby.

Erik Tabery poměřuje naši současnost a vlastně celé české moderní dějiny dvěma velikány: Masarykem a Havlem. Tito titáni podle něj naložili na bedra malého státu silné mravní hodnoty a dokázali společnost vést správným směrem. Dnes nám tu takové osobnosti chybějí, tradiční politici vize nemají a populisté se vymezují proti stávajícím poměrům nebo slibují nesplnitel­né. Že byli Masaryk i Havel také reálpoliti­ci – a přinejmenš­ím v Masarykově případě můžeme s odstupem a znalostí archi- vů říci, že nezřídka jednal podle hesla účel světí prostředky – to Tabery pomíjí.

Také Taberyho burcování před populisty je dost selektivní. Za hlavní nebezpečí považuje Andreje Babiše, který je v knize zmíněn 114krát, zatímco takový Tomio Okamura si vysloužil jen 11 zmínek. Jistě, podle současných volebních preferencí nemíří Okamura do Strakovy akademie, ale na druhou stranu jeho myšlenkový svět je – měřeno Masarykem i Havlem – mnohem zavrženího­dnější. Je také otázka, zda hnutí ANO, které je čtyři roky u moci, můžeme ještě považovat za protestní stranu – byť se tak samo prezentuje – a zda jeho populismus není srovnateln­ý s tím, co předvádějí tradiční strany (Tabery si tu více všímá pouze Václava Klause jr.). Další vlivné populisty dneška, kteří mají velkou šanci dostat se do parlamentu, Piráty, zmiňuje autor jen v jedné marginální poznámce.

Mají demokratič­tí politici reprezento­vat zájmy svých voličů, i když jsou hloupé nebo škodlivé, nebo se mají snažit občany přesvědčit, že jejich vlastní vize je hodná podpory?

Tabery ve své inspirativ­ní knize, kterou vydalo na sklonku léta nakladatel­ství Paseka, klade obtížnou otázku politickéh­o vůdcovství. Mají demokratič­tí politici reprezento­vat zájmy svých voličů, i když jsou hloupé nebo škodlivé, nebo se mají snažit občany přesvědčit, že jejich vlastní vize je hodná podpory?

V každém případě platí, že Masaryk a Havel, kteří své představy dokázali vnutit většině společnost­i, by se nikdy nedostali na vrchol, nebýt dějinných zvratů, k nimž přispěli jen malým dílem. Nebýt oněch „nových začátků“v roce 1918 a 1989, nestali by se Masaryk a Havel inspirátor­y mas, ale jen kroužků svých příznivců. Touha začít či zažít něco nového je lidem asi vrozená a těžko od ní politiku izolovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia