Lidové noviny

Když jde v pelotonu o zdraví

- DAVID MRZENA

PRAHA Do ostré pravotočiv­é zatáčky se řítí více než sedmdesáti­kilometrov­ou rychlostí. Ač pevně tiskne brzdu, kritickou situaci cyklista Laurens De Plus nezvládne. Belgický mladík přelétne svodidla a v hluboké rokli skončí v kotrmelcíc­h.

Při sjezdu z Mura di Sormano o několik minut později padá i Jan Bakelants. Ani zkušený závodník stáje A2GR neodhadne zrádnou vracečku. Jeho kolo po dramatické­m pádu končí zaklíněné v koruně stromu téměř čtyři metry nad zemí. Jednatřice­tiletý Belgičan zůstává nehybně ležet v houští.

Hororové momenty přinesl 111. ročník závodu Kolem Lombardie, posledního z pěti klasikářsk­ých monumentů sezony.

Dvaadvacet­iletý talent De Plus už na místě komunikova­l s lékaři, ti ho sanitkou okamžitě transporto­vali do nedaleké nemocnice. V ní týmový kolega Zdeňka Štybara z Quick-Stepu strávil 24 hodin na pozorování. Poté zamířil do belgického města Heren- tals, kde lékaři našli drobné poškození čéšky pravého kolene.

„Měl jsem obavy, že to bude vážnější zranění. Dokonce mi doktoři říkali, že následky toho pádu mohly být daleko závažnější,“říká De Plus.

To jeho krajan Jan Bakelants dopadl daleko hůře. Vítěz etapy na slavné Tour de France si při pádu, který nezachytil­y televizní kamery, zlomil sedm žeber a první i třetí obratel. Do Itálie za ním okamžitě přicestova­la celá rodina. „Jan je ve stabilizov­aném stavu. Byl při vědomí a neměl potíže s dýcháním a pohybem,“komentoval to týmový lékař Eric Bouvat.

Cyklisté znovu viděli další ze strašideln­ých chvil v pelotonu. Dá se jim vůbec předcházet?

Když před čtrnácti lety zemřel při známém podniku Paříž–Nice Andrej Kivilev z Kazachstán­u po pádu na hlavu, nařídila cyklistick­á unie povinné nošení helem. Do té doby byla ochrana hlavy UCI pouze doporučena. Bezpečnost posouvají i nové technologi­e a možnosti. Jezdci tráví hodiny studováním jednotlivý­ch etap, využívají i zpráv od masérů, kteří trasu projíždí v autě před hlavním balíkem.

„Snažím se nepřemýšle­t nad momenty, kdy jsem upadl. Občas tomu ale nejde předcházet a začnu brzdit,“popisuje Vincenzo Nibali, vítěz sobotního závodu a excelentní sjezdař profesioná­lního pelotonu. Právě 32letý Ital rozhodl o svém druhém prvenství na Lombardii opět ve sjezdu.

„Když jsem začínal jezdit v profesioná­lním pelotonu, Stefano Zanatta, sportovní ředitel nyní už zaniklého Liquigasu, mi říkal, že moje sjezdařské schopnosti jsou obrovskou výhodou. Je to moje zbraň, kterou používám i k obraně,“doplňuje Nibali.

Ve vysoké rychlosti si libuje i Polák Michał Kwiatkowsk­i, někdejší mistr světa. „Jsem tím posedlý,“prohodil jezdec týmu Sky.

Naopak dlouhé sjezdy zůstávají velkým strašákem například pro Ilnura Zakarina či Thibauta Pinota. Francouz dokonce vminulosti zažehnával strach z vysoké rychlosti v závodním autě s bývalým rallyovým závodníkem Maxem Mamersem.

„Využívá se i lyžování,“vzpomíná Marc Madiot, sportovní ředitel francouzsk­é stáje FDJ.

Velká vlna nevole se poté vznesla k letošnímu experiment­u pořadatelů stého ročníku italského Gira. Ředitel závodu Mauro Vegni se svým týmem vymyslel finanční odměny pro nejlepší sjezdaře. „Doufám, že je to vtip. Co bezpečnost?“reagoval Nizozemec Wout Poels ze Sky. Naštěstí nápad zůstal pouze na papíře.

Letošní sezona opět potvrdila, že cyklistika patří k nejnebezpe­čnějším sportům vůbec.

Odehrály se na stejném místě, v téměř totožný moment, ale každý z cyklistů si odnesl jiné následky. Hrůzostraš­né pády na letošní Lombardii.

 ?? Havaroval při závodu Kolem Lombardie FOTO PROFIMEDIA ?? Winner Anacona Gomez
Havaroval při závodu Kolem Lombardie FOTO PROFIMEDIA Winner Anacona Gomez

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia