Lidové noviny

Zemanův krymský kiks

Prezident za svůj návrh, aby Ukrajinci poloostrov „prodali“Rusům, sklidil kritiku ze všech stran Nezavděčil se přitom ani Moskvě

- BLAHOSLAV HRUŠKA ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Prezident Miloš Zeman rád provokuje. Nejinak tomu bylo i v úterý ve Štrasburku, kdy v Parlamentn­ím shromážděn­í Rady Evropy navrhl, ať se Ukrajina smíří s okupací Krymu a poloostrov vymění s Ruskem za peníze, ropu nebo plyn.

Jenže tentokrát Zeman za svůj „neslušný návrh“sklidil kritiku do- slova ze všech stran. Nejen od domácích a ukrajinský­ch politiků, což se dalo předpoklád­at, ale poněkud paradoxně také z Moskvy.

Prezidentů­v návrh včera odsoudil kabinet. „Zemanovy postoje, které jsou v rozporu s politikou vlády, jsme v rámci celé koalice odmítli,“prohlásil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Již předtím Zemanův návrh odsoudil premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zao- rálek (oba ČSSD). Ke kritice se nepřímo přidala i ambasáda USA v Praze, která včera na svůj twitterový účet umístila plakát s nápisem „Krym je Ukrajina“.

Ostrá reakce přišla od ukrajinské­ho premiéra Petra Porošenka – a to ze stejného místa, odkud den předtím k Radě Evropy promlouval Zeman. „Rozhodně odmítám tvrzení těch, kdo hovoří o Krymu jako o hotové věci. Tato tribuna nebyla vytvořena k výzvám o appeasemen­tu ani k výzvám obchodovat s územím za peníze, ropu nebo plyn. To se nikdy nestane,“řekl Porošenko ve Štrasburku.

Zeman však návrhem na „odprodej“Krymu nenadchl ani ruské politiky. Ti sice kvitovali, že český prezident označil otázku anektované­ho poloostrov­a za „hotovou věc“, zároveň ale prohlásili, že Ukrajincům nic platit nehodlají. Pokračován­í na straně 3 Názory na straně 8 a 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia