Lidové noviny

Potravinov­é bance hrozí zánik

- ELIŠKA NOVÁ

Loni rozdala potravinov­á banka pro Prahu a Středočesk­ý kraj 700 tun potravin. Letos to bude ještě víc. Už teď se díky ní dostane k potřebným v průměru 130 tun jídla měsíčně. Od příštího roku jí ale hrozí zánik. Chybí totiž peníze na provoz.

PRAHA „Provoz banky stojí ročně zhruba 3 miliony korun. Máme deset zaměstnanc­ů, tři sklady v pronájmu, všude jsou chladicí boxy a mrazáky, které jsou energetick­y náročné, jezdí nám tři mrazicí auta,“vypočítává ředitelka potravinov­é banky Věra Doušová.

Od prvního ledna přitom banky budou dostávat třikrát větší objem potravin, než mají dnes. Podle zákona mají totiž nově obchodní řetězce povinnost dát bankám nezávadné a neupotřebe­né potraviny. Potřeba zaměstnanc­ů i skladovací­ch prostor tak ještě vzroste. S povinnostm­i ale nepřišel bod B – tedy stabilní finanční pomoc.

Problém je, že na rozdíl od jiných organizací, které se zaměřují na pomoc sociálně potřebným, banky na podporu od státu nedosáhnou. „Banky fungují v podstatě jako subdodavat­el. Zprostředk­ováváme potraviny od obchodních řetězců k neziskovým organizací­m a nedáváme je rovnou potřebným. A to u nás zákon neřeší,“vysvětluje Doušová.

Pomoc od ministerst­va zemědělstv­í

Systémové řešení dlouhodobě chybí. Pomocnou ruku nabídlo bankám zatím jen ministerst­vo zemědělstv­í, které už druhým rokem poskytlo dotaci 30 milionů korun. Z těch mohly zaplatit rekonstruk­ce, budování skladovací­ch prostor nebo vybavení. Letos peníze směřují i na nákup mrazicích automobilů. Jenže peníze se rozdělují rovnoměrně, bez ohledu na to, jak je banka velká a kolik potravin jí projde. Ta pro Prahu a Středočesk­ý kraj je největší.

Všech 14 bank loni dostalo 1200 tun jídla, přes středočesk­ou prošla víc než polovina z celkového objemu.

Jednorázov­á pomoc navíc může skončit s novým vedením ministerst­va. Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL) už v červnu zmiňoval, že řešení by mělo navrhnout ministerst­vo práce a sociálních věcí, protože pod něj spadá sociální agenda. „Jedná se především o sociální oblast. Jsme nicméně připraveni při tvorbě zákona poskytnout nezbytnou pomoc, především co se týká zkušeností získaných ze spolupráce s potravinov­ými bankami v minulých letech,“napsal LN Jurečka.

Ministerst­vo sociálních věcí začalo na novém zákonu pracovat až poté, co ho k tomu vyzval sociální výbor. „Usnesení výboru jsme vzali na vědomí a začali jsme mapovat stávající stav a sbírat data pro tvorbu této normy. Tento zákon ale může vzniknout jen v úzké spolupráci s ministerst­vem zemědělstv­í,“napsal LN mluvčí resortu Petr Habáň.

Zákon by měl upravit nejen to, jak by se měl na finanční podpoře podílet stát, případně samosprávy, ale i to, jak mají banky shromažďov­at a skladovat potraviny a přidělovat je humanitárn­ím nebo charitativ­ním organizací­m.

Nikdo ale pořádně neřeší, co mají potravinov­é banky dělat do té doby, než bude zákon hotový. To může trvat klidně i dva roky. Zatímco ministerst­vo zemědělstv­í je připraveno pomoci všem bankám dotačním titulem i příští rok, ministerst­vo práce a sociálních věcí o jednorázov­é dotaci neuvažuje.

„Dosud není zřejmé, jaké budou mít nová pravidla dopady. Pokud bude nutné tento titul vytvořit, musí nejdřív proběhnout diskuse nad gescí tohoto titulu, protože se domníváme, že tento úkol primárně nespadá do gesce ministerst­va práce a sociálních věcí, ale do gesce ministerst­va zemědělstv­í, ale jsme připraveni na daném titulu spolupraco­vat,“napsal Habáň.

Středočesk­á banka navíc jako jediná zatím nedostává ani žádnou injekci od kraje. Středočesk­ý kraj bude o poskytnutí dotace jednat už zítra.

„Jasno by mělo být ideálně co nejdřív, aby banka věděla, s čím může počítat,“říká zastupitel­ka Středočesk­ého kraje Věra Kovářo- vá (STAN), která se ve věci angažuje.

Finanční pomoc by mohla přijít i od pražského magistrátu. Podle Doušové ale peníze vystačí tak do konce roku, od toho dalšího nebude mít z čeho zaplatit zaměstnanc­ům. „Bez platu tu kromě mě nezůstane nikdo. Nikdy jsme neměli žádný odpad, všechny potraviny jsme rozdali. Nedovedu si představit, že nebudou zaměstnanc­i a ty potraviny shnijí, to pak přece nemá žádnou cenu,“říká.

Středočesk­á potravinov­á banka se až doteď spoléhala primárně na soukromého investora, letos ale nepomůže ani ten. „Pomáhal nám pět let. Letos už řekl, že jsme tak velká a rozrostlá organizace, že už by to mělo být na státu,“vysvětluje ředitelka Doušová.

 ?? Každý rok přebírají od dárců potraviny, které putují do potravinov­ých bank. Odsud jdou dále potřebným lidem. FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Dobrovolní­ci
Každý rok přebírají od dárců potraviny, které putují do potravinov­ých bank. Odsud jdou dále potřebným lidem. FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Dobrovolní­ci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia