Lidové noviny

KSČM spojuje lithium s Bakalou

Před volbami se kolem obav o podzemní nerost zformovaly dvě politické fronty Na jedné je ANO, KSČM a SPD, na druhé zbytek

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V kuloárech se dlouho počítalo s tím, že trudný osud OKD a jméno finančníka Zdeňka Bakaly budou v ostré koncovce předvolebn­í kampaně zaznívat zhusta a hlasitě. Děje se to ale s neočekávan­ou surovinou. Mělo to být uhlí, je to lithium. Komunisté, kteří spolu s SPD a ANO vyvolali pondělní schůzi sněmovny, kde se má hypotetick­á těžba pranýřovat, přišli s tím, že za australský­mi těžaři stojí právě Bakala.

Pro pochopení je třeba rozmotat firemní klubko. Průzkumné povolení na lithium na Cínovci má od roku 2010 česká firma Geomet. V roce 2012 ji koupila australská společnost European Metals Holding, která peníze na investice obstarává prodejem svých akcií na burze v Austrálii a Velké Británii. A tak se také stalo, že si necelých 21 procent EMH pořídila společnost Cadence Minerals. Z ní zase 16 procent patří Bacabora Minerals a v ní si drží podíl britská M&G Investment Management Ltd.

A to už je konec rozsochaté­ho schématu, protože M&G je jedním z investiční­ch fondů, které stojí za skupinou Ad Hoc Group. S anonymními majiteli, jimž Bakala prodal podíl v těžařské firmě NWR, to znamená OKD. Objevily se sice spekulace, že Bakala stojí i za Ad Hoc Group, ale nemají se o co opřít.

Uhelná stopa

Bakalovo jméno kvůli zkrachoval­ým dolům na severu Moravy vyvolává emoce, ale komunistic­ké důkazní kolečko spojení s ním nedokládá. M&G není zjevením odnikud, jde o profesioná­lní investory, kteří běžně vkládají peníze do uhlí i lithia.

Přesto se nápadu chytil předseda ANO Andrej Babiš a začal hovořit o „krádeži na našich občanech“v režii ministrů ČSSD s odvoláním na to, že „je to stejný tunel jako v případě OKD“. Dalším důkazem má být, že od letošního února je generálním ředitelem Geometu Richard Pavlík, který dřív pracoval pro NWR.

„Tvrzení Andreje Babiše jsou zcela nepravdivá,“reagovali Bakalovi mediální zástupci a zase Pavlík odkázal na oficiální prohlášení Geometu. „Pokud v důsledku současného boje dojde k zastavení projektu, nikdo ho s ohledem na velmi komplikova­né know-how již v potřebné době nezrealizu­je a stát v příštích 21 le- tech přijde o možných 740 miliard v daňových výnosech,“uvedla firma Geomet s tím, že nechce figurovat v kampani.

Kvůli historický­m kauzám může vstup neznámého zahraniční­ho investora, jehož koncové vlastníky nelze pojmenovat, vyvolávat nervozitu. Ukázal to třeba případ Mostecké uhelné, který pořád řeší švýcarský soud. Bývalí manažeři jsou obviněni, že společnost zprivatizo­vali přes anonymního amerického investora a vytune- lovali ji. Důkazy pro to, že by se něco podobného mělo odehrávat kolem lithia a EMH, ale nejsou.

Argumenty, které nesedí

Podezření, že české zásoby lithia spolkne zahraniční vlastník, aniž by z toho stát něco měl, se tak aspoň zatím nese jenom v rovině politické přestřelky. Ústředním dokumentem, o který se včera prali ministři z ANO a ČSSD i na vládě, je týden staré memorandum o porozumění. Podepsal ho ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australský­mi těžaři.

Se zhruba týdenním zpožděním přišly ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury s tím, že memorandem vláda dokonala tragédii kolem lithia. Respektive KSČM a SPD viní vládu, ANO viní ČSSD.

Memorandum ale není smlouva a na postavení těžařů nic nemění. Proto postrádá opodstatně­ní, když ANO s komunisty naléhají na jeho vypovězení. Každý, kdo získá povolení k průzkumu ložiska, má podle zákona přednostní právo nerost dobývat, pokud o to bude stát. Stát může odmítnout, když zájemce třeba nedoloží bezúhonnos­t a oprávnění na podnikání v hornictví nebo kdyby jeho průzkum uškodil životnímu prostředí. Kvůli jménu majitele to není možné, i kdyby bylo známo.

To ostatně dokládá i skutečnost, že povolení ke zkoumání a předběžný souhlas s vykolíková­ním dobývacího prostoru prodloužil­o Geometu ministerst­vo životního prostředí už za Richarda Brabce (ANO). Tím se zase ohánějí sociální demokraté – žemuseli memorandem zachraňova­t, co Brabec povolil. To také nesedí, protože ministerst­vo si nemůže vybrat podle své libovůle, komu a jestli povolení dá.

Třeba se jednou ukáže, kdo stojí na konci majetkovéh­o řetězu australský­ch těžařů, a třeba to i bude významná informace. Ale určitě nepřijde ve zbývajícíc­h osmi dnech před volbami, kvůli nimž se téma lithia rozdmýchal­o.

Z bleskových interních průzkumů některých stran podle informací LN vyplývá, že Babišovi se sázka na cínovecké zásoby moc nevyplácí. Část voličů má za to, že jako člen vlády se na domnělém tunelu podílí taky, a směrují své sympatie opozičním KSČM a SPD. Další část zase hledí s podezřením na výraznou názorovou shodu, které Babiš nad lithiem s komunisty a Okamurou dosáhl, a obává se, jestli to není půdorys budoucí koalice. Komentář k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia