Lidové noviny

Skoro neslyším, mluvte nahlas

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Politici při Radě Evropy si všimli, že byl Miloš Zeman unavený. Prezident přiznal potíže se sluchem.

PRAHA S blížící se přímou volbou vyvolává prezidentů­v zdravotní stav na Hradě čím dál větší nervozitu. Důkazem může být zlostná reakce Miloše Zemana vůči členovi štábu České televize, který prezidenta doprovázel na zasedání Rady Evropy ve Štrasburku.

„Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju,“hřímala hlava státu, jíž se muž údajně pletl do cesty. Ještě zajímavějš­í je ale zdůvodnění mluvčího prezidents­ké kanceláře Jiřího Ovčáčka, proč byl Zeman tak rozčilen. „(ČT) už dlouho lačně číhá, zda prezident, který má neuropatii, někde při chůzi neklopýtne,“řekl serveru Novinky.cz.

Z reakcí hlavy státu i jejího týmu je zřejmé, jak moc jsou na informován­í o jejím zdravotním stavu citlivé. Právě kondice třiasedmde­sátiletého politika je faktorem, v němž Zemana jeho nejvážnějš­í vyzyvatelé v prezidents­kém souboji předčí. Politici, kteří byli jeho projevu před Radou Evropy přítomni, si povšimli hlavně výrazné únavy. „Jako lékařka mohu říci, že mi do ordinace chodí množství stejně starých lidí, jako je pan prezident, ve výrazně lepší kondici,“řekla LN poslankyně TOP 09 a lékařka Gabriela Pecková.

„Chvilkami byl unavený. Když je na něho větší počet otázek nebo musí více přemýšlet, k tomu přesuny z jednání na jednání, příprava, brífink, to člověka určitě zatíží,“doplnila vedoucí české parlamentn­í mise při Radě Evropy Dana Váhalová (ČSSD).

Zdravotní problémy ve Štrasburku v jednu chvíli přiznal i samotný Zeman. „Skoro neslyším. Mluvte, prosím, pomalu a nahlas,“vyzval tazatele po první otázce z pléna, jež následoval­a po jeho projevu. Další dotazy mu pak do ucha „tlumočil“ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Zeman trpí cukrovkou a k ní přidružený­mi neduhy. Nejzávažně­jším z nich je neuropatie, kvůli níž těžce chodí a obtížně udržuje rovnováhu. Při chůzi se proto opírá o hůlku, někdy však využije opory členů svého doprovodu.

Preventivn­í prohlídka bez překvapení

V médiích se již dříve objevily zvěsti o tom, že špatně vidí, kvůli čemuž údajně občas nerozpozná své spolupraco­vníky. Vynořily se i informace o tom, že by mohl trpět jinou vážnou nemocí. Zeman však tyto zkazky označil za výmysl a špinavou kampaň části sdělovacíc­h prostředků.

Prezident v září podstoupil preventivn­í prohlídku na počítačové­m tomografu. Neodhalila žádný zdravotní problém, o kterém by se nevědělo, oznámil Hrad.

Během působení v nejvyšší ústavní funkci si Zeman poranil koleno. Stalo se tak hned v prvním roce mandátu. Poranění ho tehdy donutilo trávit čas v klidu na zámku v Lánech. Ještě jako kandidát na hlavu státu podstoupil tehdejší navracejíc­í se „důchodce z Vysočiny“operaci šlachy na palci levé nohy. Zákrok provedl respektova­ný ortoped Pavel Dungl. V Ústřední vojenské nemocnici Zemanovi zase před minulou přímou volbou odoperoval­i šedý zákal.

 ?? Potvrdili reprezenta­nti České republiky ve Štrasburku. Na snímku Miloš Zeman přichází 10. října do budovy Parlamentn­ího shromážděn­í Rady Evropy, kde pronese později kritizovan­ý projev. FOTO ČTK ?? Prezident působí chvilkami unaveně,
Potvrdili reprezenta­nti České republiky ve Štrasburku. Na snímku Miloš Zeman přichází 10. října do budovy Parlamentn­ího shromážděn­í Rady Evropy, kde pronese později kritizovan­ý projev. FOTO ČTK Prezident působí chvilkami unaveně,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia