Lidové noviny

Zemanův krymský kiks

-

Narážel tak na Moskvou zorganizov­ané referendum v březnu 2014, v němž většina obyvatel Krymu podpořila připojení k Rusku. Drtivá většina mezinárodn­ího společenst­ví, včetně OSN, však hlasování neuznává.

Proč Zeman svůj úterní projev ve Štrasburku pojal jako obhajobu ruských zájmů, není jasné. Jako obvykle mluvil spatra a text jeho vystoupení tak předem ani nikdo nemohl vidět. Podle informací LN prezidenta popudila debata v kuloárech.

Během ní se diskutoval­o o postoji Ruska, které pozastavil­o své platby Radě Evropě. Zeman to vzhledem k faktu, že činnost Rus- ka je v této lidskopráv­ní organizaci blokována, označil za logickou věc a následně se pustil i do výkladu o Krymu.

Podle ukrajinské­ho ministra zahraničí Pavla Klimkina byl ovšem za vším ruský scénář. „V divadle jsou režiséři i herci. A ti, kdo Zemana k tomuto vystoupení vyzvali, jistě věděli, co řekne,“prohlásil.

Co Gauck (ne)řekl

Pochybnost­i vyvolala také další část Zemanova projevu. Odkazoval se na údajný výrok německého expreziden­ta Joachima Gaucka, který však nelze dohledat.

„V Praze (Gauck) veřejně řekl: ‚Když zkusíme vrátit Krym zpět Ukrajině, vyvolá to evropskou válku.‘ Jen cituji, nic víc. Takže vy chcete riskovat evropskou válku?“pronesl Zeman ve Štrasburku.

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz LN napsal, že uvedený výrok padl v diskusi čtyř středoevro­pských prezidentů, která se odehrála 17. listopadu 2014 na Právnické fakultě UK.

Tam Joachim Gauck skutečně o Ukrajině hovořil. Ale v docela jiné souvislost­i.

Tehdejší německý prezident odpovídal na dotaz z pléna, kdy Evropa přijde Ukrajincům na pomoc i vojensky. „Osobně nevidím ani jednu evropskou vládu, která by byla ochotna poskytnout vojen- skou pomoc i skutečným vojskem. Takovou vládu nevidím,“prohlásil tehdy Gauck. Neřekl tedy nic o hrozbě vyvolání evropské války.

Zda a kde Gauck Zemanem citovaný výrok pronesl, LN ověřují přímo na německé straně. Kromě vysvětlení, že český prezident Gaucka zkrátka špatně pochopil, se nabízí i jiná interpreta­ce – výrok pochází od úplně jiného politika.

Zemanově citaci se nejvíce přiblížil současný americký prezident Donald Trump loni v srpnu. V rozhovoru pro televizi ABC položil Trump moderátoro­vi Georgi Stephanopo­ulosovi řečnickou otázku: „Chcete začít třetí světovou válku, abyste Krym získali zpátky?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia