Lidové noviny

Flexibilní úvazky jako mantra

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA I když se tuzemské ekonomice daří, každá pátá rodina balancuje na hranici chudoby. Mezi důvody patří i to, že matky s malými dětmi se nemohou lépe pracovně uplatnit a potomci musí pečovat o stárnoucí rodiče na úkor zaměstnání.

V Česku totiž pracuje podle statistik pouze 52 procent matek ve věku 25 až 49 let, které mají děti mladší 15 let. „Česko v tomto ohledu patří mezi země, kde ženy s malými dětmi jsou nejméně zaměstnané a nemají možnost volby,“řekla LN demografka Jitka Rychtaříko­vá z katedry demografie Univerzity Karlovy.

Kromě toho jen za loňský rok přibylo v zemi 56 500 seniorů, tedy osob nad 65 let. Lidé v důchodovém věku již tvoří pětinu populace. Do roku 2050 jich má být v zemi více než 3miliony. Zařízení, která by se o ně dokázala postarat, je ale už za současného stavu velmi málo. Péči proto přebírají stále častěji příbuzní.

Aby rodiny tyto situace ustály, strany, které mají šanci překlenout pětiprocen­tní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, slibují změnit podmínky na trhu práce. Předevšímm­otivovat zaměstnava- tele, aby se nebáli částečných nebo flexibilní­ch úvazků. Ty jsou ovšem kvůli současnému nastavení daňových odvodů nevýhodné.

Musí se měnit přídavky?

Úlevu v tomto směru navrhuje KSČM, jako hlavní bod si toto téma vybrala TOP 09. Nechybí ani v kampaních ODS, ANO, Pirátů či lidovců. Podle TOP 09 díky zmíněným nástrojům není nutné měnit výši přídavků na děti nebo okruh rodin, které na ně dosáhnou.

To ANO nebo ČSSD, strany s nejvyšším procentním skóre v předvolebn­ích průzkumech, by chtěly docílit toho, že více rodin dosáhne na přídavky. Sociální demokracie plánuje, že by je mohli dostávat rodiče až milionu dětí. Měsíčně by mohli obdržet až o 300 korun více. Pokud ovšem alespoň jeden z rodičů pracuje. ANOnavíc přišlo s myšlenkou daňového zvýhodnění „služeb pro rodinu“, podobně jako TOP 09.

Pracovní aktivitou rodičů podmiňuje příspěvky i ODS. Lidovci by peníze poslali pouze nejpotřebn­ějším. Piráti přicházejí s úplně jinou variantou. „Chceme plošnou dávku pro každé dítě ve výši cca 2100 korun měsíčně,“napsala mluvčí strany Karolína Sadílková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia