Lidové noviny

Máme platy, korýtka nepotřebuj­eme

Ivan Bartoš

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Když by se vás volič zeptal na základní dělení „pravičák, nebo levičák?“, co byste mu odpověděl, že jste?

Nejsme první Pirátská strana, která toto dělení odmítá. V České republice toto rozlišení devalvoval­i různí politici svými kroky a názory. My se hodnotíme jako liberální a středová strana. Nejsme žádní technokrat­i, ale lidé, kteří mají sociální cítění a chápou, že politika není jen soutěž, ale kooperace. Zároveň nechceme brzdit šikovné lidi, což je mylně chápáno jako pravicové hledisko. s tím, že politice se budu věnovat na plný úvazek. Po tomto našem rozhovoru odcházím zrovna na tříhodinov­ou schůzku s jedním z klientů. Tím chci poukázat na to, že moc ani peníze nejsou mou motivací ke vstupu do vysoké politiky. Piráti v civilním zaměstnání nemají špatné platy, tudíž nepotřebuj­eme žádná politická korýtka.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš je přesvědčen, že jeho strana je na vysokou politiku připravená. Členství země v EU a NATO považuje za důležité.

LN Ještě pár let nazpět byli Piráti spíše monotemati­ckou „IT“stranou, zatímco dneska jste stranou, která se zajímá o daně, mzdy nebo zahraniční politiku. Byla to úmyslná změna strategie?

Piráti už historicky měli širokospek­trý program. Problém však je, že pokud za vámi někdo nestojí a necpe do vás dvacet třicet milionů, což byly Věci veřejné Víta Bárty nebo Úsvit ovládaný Vítem Bártou, nemáte příliš šanci přes různé sociální bubliny prorazit a odprezento­vat, že jste plnohodnot­ná strana. Z toho důvodu jsme se nyní v kampani rozhodli, že jako první část programu představím­e téma financí. Každého zajímá, kolik peněz bude mít na konci měsíce v peněžence. Podařilo se nám prorazit v průzkumech a pohybovat se nad pěti procenty. V tuto chvíli už jsme rozbili i klišé, že jsme jen stranou pro mladé. Pronikli jsme do novin, televizí a rádia, díky čemuž můžeme naplno představit svůj program.

LN Na druhou stranu, nemáte obavu, že ztratíte skalní voliče? Ve vašem programu se volič o rychlém internetu na venkově, problému drahých dat nebo Uberu či Airbnb příliš nedočte.

To, že je nemáme v programu explicitně vypsané, neznamená, že jsme na ně rezignoval­i. Vůbec ne. My je budeme v parlamentu řešit s plným nasazením. Jen jsme teď potřeboval­i ukázat, že dokážeme řešit věci, které se týkají materiální a elementárn­í svobody života obyvatel. Lidem je ve finále nějaký Uber i dost jedno, důležitějš­í pro ně může být otázka bydlení nebo toho, zda mají na školku.

LN To je podstatná proměna strany.

Řekl bych, že jsme dospěli. Já jsem se třeba za dobu, co jsem ve straně, oženil. Jiní mají děti. Už neřešíme jen otázku toho, zda máme přístup k informacím. Řešíme nové věci, které se týkají našeho každodenní­ho života. Některým zakladatel­ům Pirátů bylo na začátku 18 nebo 19 let, takže se měníme. Rosteme odspodu, jsme konzistent­ní a demokratič­tí. Vzta- hy uvnitř strany jsou přátelské, což ale neznamená, že když se neshodneme, ostře si to nevyříkáme.

LNV roce 2015 pro neshody rezignoval na funkci pirátský starosta Mariánskýc­h Lázní Vojtěch Franta. Na jaře jste se kvůli problemati­ckým výrokům o Hitlerovi zbavili místopředs­edy strany Iva Vašíčka a nedávno se dostal pod palbu kritiky kvůli proputinov­ským názorům zlínský lídr Giuseppe Maiello. Šlo o excesy? Ne- rozpadne se váš poslanecký klub?

I já jsem svého času rezignoval na funkci předsedy. (smích) Může se stát, že někdo se nešikovně vyjádří. Od toho máme ve straně demokratic­ké mechanismy, díky kterým se k daným vyjádřením může vyjádřit členská základna. Jsem předseda a před problémy nelezu do zákopů s helmou jako pan Sobotka, naopak vylezu na barikádu a nechám se rozstřílet.

LN Můžete garantovat, že Piráti nebudou prosazovat vystoupení z Evropské unie nebo NATO?

Různí lidé nám dávají nálepky. Nikdy jsme nebyli a nejsme proti členství v Evropské unii. Nechceme vystupovat z NATO. Musím zde dementovat jakékoliv úvahy o tom, že jsme proti euroatlant­ickému bloku. Pouze kritizujem­e nedostatky, to se snad ještě smí. Za posledních 14 dnů jsem se o sobě v médiích dozvěděl různé věci. Chápu ale, že ostatní hráči pochopili, že politiku myslíme

Rodák z Jablonce nad Nisou (37 let) je členem České pirátské strany (Piráti) od roku 2009. Tehdy byl jedním z jejích zakladatel­ů.

Krátce po založení se stal předsedou Pirátů. Ve funkci vydržel do června 2013. O několik měsíců později byl opět zvolen šéfem strany. Ve funkci vydržel do června 2014. Tehdy se Piráti, vedeni na kandidátce Bartošem, jen těsně nedostali do Evropského parlamentu, když získali 4,78 procenta.

V dubnu 2016 se Bartoš do čela Pirátů vrátil. Nyní je celostátní­m lídrem a průzkumy ukazují, že Piráti by měli poprvé proniknout do Poslanecké sněmovny.

Chci především prosazovat pirátský program. Explicitně jsme si stanovili, že nepůjdeme do vlády s KSČM a SPD, protože jejich programy nehájí demokratic­ké ideály. Pak máme jasné podmínky: ve vládě nebude nikdo obviněný nebo podezřelý z žádné kauzy. V Praze jsme takto nešli do koalice s usvědčeným podvodníke­m ČSSD Karlem Březinu. Jsme zásadoví, což může znamenat, že nakonec skončíme v opozici. Nemůžeme ale něco říkat a pak dělat něco jiného. Neexistuje žádná předvolebn­í dohoda s hnutím ANO, jak už zas někdo psal.

LN Kdybyste si měl vybrat ideálního českého prezidenta, kdo z trojice Havel–Klaus–Zeman by to byl?

Havel. Ten své lidské chyby nejméně promítal do svého politickéh­o konání.

 ?? Což může znamenat, že nakonec skončíme v opozici, říká Ivan Bartoš FOTO RICHARD CORTÉS ?? Jsme zásadoví,
Což může znamenat, že nakonec skončíme v opozici, říká Ivan Bartoš FOTO RICHARD CORTÉS Jsme zásadoví,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia