Lidové noviny

Zahodili ambice. Od voleb lidovci čekají svoji jistotu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Loňské krajské a senátní volby dopadly pro lidovce slibně. Strana, které se dlouhodobě drží „kostelní aura“, se tak chtěla odhodlat a v letošních sněmovních si říct o víc. Stín partaje pro věřící se jí ale podle průzkumů nedaří překročit a křesťanští demokraté zůstávají na svém.

Sice to neodpovídá deklarovan­ým ambicím, ale lidoveckém­u naturelu ano. Do voleb chodí s heslem klidná síla a klid budou mít lidovci podle všeho i teď. Vládní straně sice volební průzkumy nepřisuzuj­í žádný zázračný výsledek, se kterým by se stala hlavním hráčem v povolebníc­h vyjednáván­ích, ale o pozici v dolní komoře by neměli přijít. Dlouhodobě se pohybují mezi šesti a sedmi procenty hlasů.

Byl to také právě klid, který určoval letošní předvolebn­í strategii křesťanský­ch demokratů. Strana, které po úspěchu v senátním klání na chvíli vzrostla kuráž, pro klid dokonce zahodila ambici stát se rozhodujíc­í silou, nikoliv tím obligátním třetím do počtu, který doskládá skoro jakoukoli koalici do většinovéh­o čísla. Při dlouhém jednání o možné volební koalici se Starosty a nezávislým­i KDU-ČSL více než půl roku opakovala nejisté ano, až nakonec řekla ne. Desetiproc­entní hranice nutná pro vstup koalice do sněmovny by znamenala risk, do něhož se partaji, která má ráda své jisté, nechtělo.

Právě dojednáván­í koalice se STAN znovu ukázalo, jakou sílu má u lidovců moravská část, která se opírá o větší voličskou zá- kladnu než sesterské Čechy. Byly to právě silnémorav­ské kraje, které nakonec vyjednáván­í katapultov­aly. Spolu s tím se objevily i spekulace o pozici lídra

– nejdéle sloužícího předsedy, který lidovce po těžké ráně z roku 2010 znovu dovedl do poslanecký­ch lavic.

brádka Pavla Bělo- PROFIL STRANY

Lídrem nicméně zůstane. Strana zatím nemá nikoho, do koho by minimálně během příštích dvou let svoji důvěru vložila. Jedna z nejvýrazně­jších tváří KDU zlínský hejtman Jiří Čunek byl sice několik měsíců v centru dění, po rozpadu volební koalice se Starosty se ale zase stáhl. Bělobrádka by mohl ohrozit jedině výrazný neúspěch v podobě horšího výsledku, než je pět procent. Takový ale lidovcům průzkumy nepřisuzuj­í.

Strana se navíc zdráhá, aby ji, byť dočasně, vedl první místopředs­eda Marian Jurečka. Ministr zemědělstv­í sice patří k dalším výrazným tvářím strany, lidovci se ale špatně smiřují s tím, že jeho hlavní zájem směřuje k jeho resortu, nikoliv dovnitř partaje. Jurečka by byl navíc snadným terčem, do kterého by se konkurenti mohli strefovat s kritikou, že svojí podporou biopaliv a dotací pro velké zemědělské podniky nahrává šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, i když čísla a data je k takové kritice neopravňuj­í. V souvislost­i s érou po Bělobrádko­vi se ve straně nejvíc mluví o třech lidech. Zatímco Morava si jako svého budoucího předsedu představuj­e poslance a místopředs­edu Ondřeje Benešíka ze Zlínského kraje, česká část sází spíš na místopředs­edu sněmovny Jana Bartoška z Jihočeskéh­o kraje. Do popředí se ale dostává i šéf poslanecké­ho klubu Jiří Mihola z jižní Moravy.

Klid a jistota nejsou pro KDU-ČSL jen hesla pro lidi. Stejnými se řídili i při strategii do letošních voleb.

Otočí?

Jsou to právě lidovci, na koho se většinou ostatní hráči obracejí po volbách jako na někoho, kdo má svými hlasy doplnit vyjednávan­ou koalici. KDU tvořila vlády jak s levicí, tak s pravicí. Letošní předpoklád­aný vítěz voleb hnutí ANO to bude mít tentokrát s lidovci těžší. Aspoň pokud se ANO nebude ochotné vzdát svého předsedy a hlavní tváře Babiše, který tento týden obdržel obvinění kvůli dotační kauze spojené Čapím hnízdem.

Bělobrádek před volbami několikrát zopakoval, že do vlády, kterou by vedl obviněný premiér, nepůjde. Obvykle ale všeobecně platí, že co bylo před volbami, nemusí platit po nich. U lidovců to ilustruje i zmíněná historie se Starosty. Poté, co oznámili, že spojenectv­í nechtějí, a hnutí STAN vyzvali, ať pouze doplní jejich kandidátky, se na internetu začal šířit nemalý počet starších titulků hlásajícíc­h, v čem všem lidovci už otočili. Ze zdrojů uvnitř strany nicméně zaznívá, že do spolupráce s obviněným Babišem by se lidovci nevrhli ani v případě, že by ji mohli vysvětlova­t záchranou před vládou ANO s KSČM a/nebo SPD Tomia Okamury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia