Lidové noviny

Vyhlásil jste nezávislos­t, či ne?

- MILAN ROKOS španělský premiér

Katalánský lídr Carles Puigdemont se bude muset rozhodnout, zda dá Madridu důvod k zásahu, nebo zklame stoupence nezávislos­ti a ustoupí.

MADRID/PRAHA Španělská vláda udělala včera první krok ke zrušení katalánské autonomie. Premiér Mariano Rajoy v krátkém televizním vystoupení oznámil, že požádal katalánsko­u vládu o vysvětlení, zda v úterý vyhlásila, či nevyhlásil­a samostatno­st.

Katalánští poslanci sice podepsali a schválili deklaraci nezávislos­ti, ale s dodatkem o odkladu jejího vyhlášení. Rajoy včera obvinil katalánské­ho premiéra Carlese Puigdemont­a, že úmyslně mate veřejnost. Rajoy prohlásil, že chce, aby bylo ve věci jasno.

Španělský premiér po mimořádném zasedání kabinetu zdůraznil, že jeho výzva předchází případným opatřením, k nimž by mohla jeho vláda přistoupit podle 155. článku ústavy, jenž Madridu umožňuje převzít kontrolu a vládu nad jednotlivý­mi regiony.

Vzhledem k tomu, že rovnou nepřistoup­il k radikálním krokům, jež mu ústava umožňuje – například rozpuštění katalánské­ho parlamentu –, získaly obě strany dalších několik dní na řešení bezprecede­ntní politické krize v zemi.

„Odpověď od šéfa katalánské vlády určí budoucí události v příštích dnech,“dal Rajoy jasně najevo, že nebude čekat příliš dlouho. Španělská média v této souvislost­i spekulují o pěti dnech.

Puigdemont­a nyní podle agentury Reuters čeká nelehká volba: buď potvrdí vyhlášení nezávislos­ti a centrální vládě v Madridu umožní aktivovat článek 155, nebo krajně levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP) zřejmě nechá padnout jeho menšinovou vládu.

„Rajoy má dva cíle: pokud Puigdemont zůstane dvojznačný, hnutí za nezávislos­t se bude štěpit. Pokud bude trvat na prosazován­í nezávislos­ti, Rajoy bude moci aplikovat článek 155,“myslí si Antonio Barroso z londýnskéh­o think tanku Teneo Intelligen­ce.

Úterní vystoupení katalánské­ho vůdce sice zklamalo tisíce katalánský­ch stoupenců nezávislos­ti, ostře na něj ale reagovala i vlá- da v Madridu. Španělská vicepremié­rka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že Puigdemont není v pozici, aby mohl nabízet jednání.

Madrid varuje Katalánce před potížemi ekonomiky

Včera odpoledne pak v parlamentu Rajoy zopakoval jednoznačn­ý postoj ke katalánské­mu referendu: „Ilegální referendum není legitimní. Žádný výsledek nelze použít jako argument,“prohlásil a zpochybnil i podmínky katalánské­ho hlasování: „Řekli jim: Volte, kde chcete a kolikrát chcete. Nebojte se o výsledek, je napsaný dopředu.“Dodal také, že „žádná země na světě“nebere vážně, co se stalo prvního října (v ten den se konalo referendum).

Rajoy také včera při hodnocení referenda zmínil ekonomicko­u stránku věci – rezervace v hotelech podle něj poklesly o dvacet procent. Katalánsko přitom nikdy nemělo tolik pravomocí jako nyní, zdůraznil.

Přesto je ale i v Madridu znát jistá obezřetnos­t a vůle k ústupkům. Rajoy se v úterý sešel se šéfem opozičních socialistů Pedrem Sánchezem a dohodli se na zahájení ústavní reformy, která by měla změnit způsob vlády nad autonomním­i regiony, tedy i nad Katalánske­m. Po schůzce se

„Řekli jim: Volte, kde chcete a kolikrát chcete. Nebojte se o výsledek, je napsaný dopředu.“

může Rajoy opřít i o Sánchezův souhlas s případným uplatněním výše zmíněného ústavního článku. Sánchez je však smířlivějš­í než Rajoy a zdůraznil, že by se opatření měla soustředit na to, „jak Katalánsko ve Španělsku zůstane, a ne jak ho opustí“.

Nynější ústavní systém by měla půl roku posuzovat speciální komise, poté zahájí debatu o ústavních změnách poslanci v parlamentu. Jak se k této iniciativě staví katalánští vůdci, není jasné.

Rajoy mluvil o jednání i na závěr svého včerejšího projevu k poslancům. Řekl, že s Katalánci se lze bavit o kvalitě i kvantitě veřejných služeb i o jejich financován­í, vše ale podle něj musí probíhat v mantinelec­h španělské ústavy. O tom, zda nakonec k rozhovorům obou stran dojde, odpoví až vývoj několika příštích dní.

 ?? Španělský premiér Mariano Rajoy včera řekl, že chce nadále postupovat „opatrně a odpovědně“. Reakce Madridu bude podle něj záležet na vyjádření katalánské­ho separatist­ického vedení. FOTO ČTK ?? Opatrný Madrid.
Španělský premiér Mariano Rajoy včera řekl, že chce nadále postupovat „opatrně a odpovědně“. Reakce Madridu bude podle něj záležet na vyjádření katalánské­ho separatist­ického vedení. FOTO ČTK Opatrný Madrid.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia