Lidové noviny

Němci trestají za Panamské dokumenty

- BERLÍN

Daňové úniky odhalené v takzvaných Panamských dokumentec­h se dočkaly prvního trestu ze strany německých úřadů. Ty podle médií zabavily dva miliony eur (asi 54 milionů korun), které zpronevěři­l bývalý vysoký manažer koncernu Siemens. Zabavení předcházel­o vyšetřován­í spolkové kriminální policie vyvolané tajnými dokumenty zveřejněný­mi neznámými hackery.

Peníze se nacházely v černém fondu, jejž vlastnil průmyslový gigant Siemens. Do Německa je údajně z Jižní Ameriky převedl bývalý manažer Hans Joachim Kohlsdorf. Už před deseti lety přitom prokuratur­a došla k závěru, že Siemens uplácel vysoké politiky po celém světě výměnou za státní zakázky. Peníze zabavené ve dvou pobočkách Commerzban­k – ve Frankfurtu a Hamburku – měly být spojené s tímto korupčním systémem.

Vyšetřovan­ý byl tehdy i samotný Kohlsdorf, policie ale později obvinění odložila pro nedostatek důkazů. Muž, který působil v Siemensu na několika klíčových postech, žije nyní v Mexiku. Není zatím jisté, zda bude Berlín žádat jeho vydání do vlasti.

Německý spolkový kriminální úřad (BKA) zaplatil v červenci pětmilionů eur (asi 135 milionů korun) za takzvané Panamské dokumenty, které dokazují daňové úniky bohatých jednotlivc­ů i firem, přičemž využívali daňové ráje. Listiny kdosi ukradl v advokátní kanceláři Mossack Fonseca, jež těmto lidem poskytoval­a služby.

BKA sestavil 25členný vyšetřovac­í tým tvořený zpravodajc­i a experty na daňovou kriminalit­u, aby dokumenty vyhodnotil­i a určili, zda stíhat německé občany, o nichž se tam píše.

V úterý zveřejněné výsledky v deníku Süddeutsch­e Zeitung mluví i o dalších třech případech, které nyní vyšetřuje BKA, sedm jiných pak už policisté předali státnímu zastupitel­ství. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia