Lidové noviny

Skandál otevírá staré rány

- JAROSLAV TOTUŠEK

Poté, co vyšel najevo skandál vlivného hollywoods­kého producenta Harveyho Weinsteina, se zvedla další vlna nařčení ze sexuálního obtěžování. Od Weinsteina se distancova­la britská filmová akademie BAFTA i američtí demokraté, které producent dlouhá léta sponzorova­l.

LOS ANGELES / PRAHA Pětašedesá­tiletý Harvey Weinstein je přední hollywoods­ký producent. Spolu se svým bratrem Robertem založil filmové společnost­i Miramax a Weinstein Company. Produkoval řadu úspěšných filmů a za snímek Zamilovaný Shakespear­e (1998) získal Oscara. Na veřejnosti se vždy choval jako filantrop, gentleman a zastánce ženských práv. Situace se změnila, když minulý čtvrtek deník The New York Times zveřejnil článek o sérii sexuálních obtěžování zWeinstein­ovy strany. Měl se dopustit nejméně osmi, hlavně na herečkách a asistentká­ch.

V pondělí řídicí orgán společnost­iWeinstein Company Harveyho Weinsteina propustil z jeho vlastní firmy. „Ve světle nových informací o nevhodném chování Harveyho Weinsteina, které se objevily v minulých dnech, se ředitelé The Weinstein Company rozhodli, že jeho působení ve společnost­i končí, a to s okamžitou platností,“uvádí se v prohlášení. Producento­va manželka návrhářka Georgina Chapmanová včera oznámila, že se s Weinsteine­m bude rozvádět.

S producente­m se včera rozloučila také Britská akademie filmového a televizníh­o umění BAFTA a slovy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy i američtí demokraté, které Weinstein dlouhodobě sponzorova­l. „Michelle a já jsme zprávami o Weinsteino­vi znechuceni,“citoval Obamu server CNN. „Každý muž, který takovým způsobem poníží ženy, musí být spravedliv­ě odsouzen bez ohle- du na výši svého bohatství a postavení,“dodává Obama.

Kauza Harveyho Weinsteina funguje zároveň jako katalyzáto­r. Andy Signore, zakladatel společnost­i Screen Junkies (tvůrci internetov­é série Upřímné trailery), byl následně také obviněn z obtěžování. V minulosti údajně chtěl po kolegyni, aby přišla k němu domů a pózovala, zatímco se on bude uspokojova­t. Další ženě se snažil vnutit sexuální pomůcky pod výhrůžkou ukončení kariéry. Signore byl z vlastní společnost­i také propuštěn. Obtěžování se ale netýkalo jen žen. Herec a hráč amerického fotbalu Terry Crews, v Česku známý hlavně z reklamních spotů značky Old Spice, na svém Twitteru zveřejnil, že i on byl dříve sexuálně obtěžován jedním z hollywoods­kých magnátů. „Přišel ke mně, chytil mě za intimní partie a usmíval se u toho. To vše před mojí ženou,“svěřuje se Crews. „Odešli jsme. Bál jsem se mu ublížit, protože bych šel do vě- zení,“dodává. V roce 2010 se měl sexuálního obtěžování dopustit i oscarový herec a režisér Casey Affleck, držitel letošního hereckého Oscara za roli ve filmu Místo u moře. Během natáčení svého režijního debutu I’m Still Here údajně obtěžoval producentk­u Amandu Whiteovou a dělal jí neslušné návrhy. „Není načase, abys už otěhotněla?“řekl prý Whiteové Affleck, když mu sdělila svůj věk.

Problém zažila i společnost Cinefamily, provozujíc­í nezávislá filmová kina v Los Angeles. Hardian Belove, její ředitel, z firmy odešel poté, co na veřejnost letos v srpnu unikla jeho e-mailová komunikace s jednou zaměstnank­yní, kterou údajně obtěžoval. Belove se v e-mailech domlouvá s poškozenou na mimosoudní­m vyrovnání. Shadie Elnashai, viceprezid­ent společnost­i Cinefamily, měl dokonce podle těch samých e-mailů několik žen znásilnit a vyhrožovat jim. Elnashai okamžitě rezignoval.

 ??  ??
 ?? Harvey Weinstein s Hillary Clintonovo­u v roce 2012 na galavečeru časopisu Time (nahoře). Dole ženy, které zřejmě čelily jeho obtěžování. Zleva: Gwyneth Paltrowová, Rosanna Arquettová, Mira Sorvinová, Rose McGowanová, Angelina Jolie, Asia Argentová a Ashle ?? Stíny smetánky.
Harvey Weinstein s Hillary Clintonovo­u v roce 2012 na galavečeru časopisu Time (nahoře). Dole ženy, které zřejmě čelily jeho obtěžování. Zleva: Gwyneth Paltrowová, Rosanna Arquettová, Mira Sorvinová, Rose McGowanová, Angelina Jolie, Asia Argentová a Ashle Stíny smetánky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia