Lidové noviny

Kompenzova­ná svoboda

-

Inženýr Miloš Zeman vycestoval předstírat funkci prezidenta České republiky před Parlamentn­í shromážděn­í Rady Evropy ve Štrasburku. Navrhl Ukrajině kompenzaci za okupovaný Krym v podobě ropy a plynu. Šéfka ukrajinské delegace ve Štrasburku amístopřed­sedkyně ukrajinské­ho parlamentu Iryna Heraščenko­vá mu vzkázala, že Ukrajina neprodává své občany, území, svrchovano­st, čest a důstojnost. Netušila, že mluví o pojmech, které předstíraj­ící prezident neznal a nezná. Svoji čest a důstojnost prodává denně, stačí se podívat na kterékoliv jeho veřejné vystoupení. Občany objíždí, hovoří k nim, ale v hloubi duše jimi pohrdá. Svrchovano­st naší země tváří tvář Rusku a Číně vypadá jak krteček hluboko pod zemí. Po všech stránkách odpudivé Zemanovo vystoupení je toho důkazem.

Jezdím na Ukrajinu v posledních letech pravidelně, mám tam řadu přátel a vím, že chudobní lidé ve zkoušených oblastech jsou tak chudí, jak u nás ani nejchudší lidé nejsou. Vím, jakých svinstev se dopouští okupační moc. Ukrajinská svoboda je placená krví. Legendární disident ze sovětské éry, vůdce krymských Tatarů, poslanec ukrajinské­ho parlamentu Mustafa Džemilev, který byl vězněn za protesty proti okupaci Českoslove­nska, mi před dvěma lety v Kyjevě řekl: „Rusko vtrhlo na naše území a neuvěřitel­ným způsobem porušilo mezinárodn­í právo. Pokud tohle spolkneme, kdo může vědět, která země je další na řadě? Možná si někdo myslí, že pokud se Krym Rusům ponechá, oni budou spokojeni a tím to skončí. Rusku se nesmí tolerovat agresivní zahraniční politika, to je velmi nebezpečné. Omezit nebo zrušit sankce, to by byla katastrofa nejen pro nás, ale i pro Evropu.“

Z cest na Ukrajinu se vracívám mnohem pokornější, obohacený o nové uvědomění si nesamozřej­mosti lidské svobody a křehkosti demokracie. Žemusíme s Ukrajinou stát, kdykoliv tam svoboda bude ohrožena, protože ona je neděliteln­á. Starci s vydrancova­ným svědomím to je lhostejné. Příště vykompenzu­je za vodku a klobásu naši svobodu. Když mu to dovolíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia