Lidové noviny

Mobily utlumují mozek

-

Celý den se od nich nehneme na krok, vstáváme i usínáme s nimi, každou chvíli je kontroluje­me. Mobilní telefony se staly nedílnou součástí našeho bytí. Jak ve dva roky starém průzkumu Gallupova ústavu odpověděla více než polovina vlastníků iPhonu, život bez svého mobilu si vůbec nedokážou představit.

Americký spisovatel Nicholas Carr v listu Wall Street Journal nedávno napsal, že naše láska k mobilům je pochopitel­ná. Jen těžko si lze představit jiný produkt, který by poskytoval tolik užitečných funkcí tak praktickým způsobem. Je to „poštovní schránka, noviny, televize, rádio, knihovna a bouřlivá párty, na níž je každý, koho znáte, a to vše v jednom malém zařízení“. Jenže jako každá láska, i ta k mobilům přetváří mozek. Nenápadně, bez našeho vědomí. A bohužel k horšímu.

Jedna studie uveřejněná v roce 2015 v časopise Journal of Experiment­al Psychology popsala, jaký vliv má na lidi zahloubané do práce zabzučení či zazvonění mobilního telefonu. Jejich soustředěn­í okamžitě opadlo a svou práci začali odbývat – bez ohledu na to, zda telefon zkontrolov­ali, nebo ne. Studie Adriana Warda, profesora psychologi­e z Texaské univerzity v Austinu, došla k podobným závěrům. Ward dal více než pěti stům studentů testy zaměřené na soustředěn­í a schopnost řešit problémy. Jedna skupina studentů si mohla ponechat mobily na stole, druhá je musela schovat do tašky a třetí skupině byly odebrány a zavřeny do jinémístno­sti. Ukázalo se, že mobily doslova utlumují mozek – třetí skupina si v obou testech vedla nejlépe, zatímco lidé s telefonem na dosah ruky dosáhli zdaleka nejhorších výsledků. A co bylo zajímavé – všichni účastníci testů shodně tvrdili, že na své mobily celou dobu vůbec nemysleli.

Jak Ward píše, mobilní telefony nenápadně utlumují naši schopnost logického uvažování, učení, abstraktní­ho myšlení, řešení problémů i kreativitu. Snadnost, s jakou se díky telefonům můžeme dostat k jakýmkoli informacím, také způsobuje, že si toho nejsme ochotni pamatovat tolik. Můžeme si přece vše snadno vyhledat na internetu. Jak nebezpečný je tento takzvaný Google efekt, vidíme každý den, kdy miliony z nás snadno podléhají falešným informacím. Kritického myšlení jsou totiž schopni pouze lidé, kteří si věci pamatují a utkávají z nich jakousi znalostní pavučinu, do níž dokážou podobné „fake news“zachytit.

Jelikož vím, že tento argument přiměje odložit telefon jen málokoho, zakončím tuto filipiku proti mobilům jinak. Víte, že máte kvůli mobilním telefonům méně sexu? Asi 40 procent lidí účastnícíc­h se jednoho výzkumu přiznalo, že neiniciují sex, pakliže má vedle nich ležící partner v ruce mobil. Vypněte ho alespoň na chvíli. Stanete se rázem chytřejším­i, a navíc si se solidní pravděpodo­bností i zasouložít­e.

Snadnost, s jakou se díky telefonům můžeme dostat k jakýmkoli informacím, také způsobuje, že si toho nejsme ochotni pamatovat tolik

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia