Lidové noviny

Rituální policejní sebeobrana

Fungování dnešní policie se vrací k modelům předlistop­adové Veřejné bezpečnost­i

-

Pravidlo, že zločin má vždy náskok před policií, vede někdy k zajímavým situacím. V aktuálním příběhu zajistila náskok před policií obyčejná průmyslová kamera. V Plzni byl policisty v civilu zablokován a napaden řidič, jenž je upozornil na jejich riskantní jízdu. Podstatnou část incidentu zaznamenal­a kamera ve voze napadeného řidiče.

Před volně jedoucí auto se zprava nadrzle vecpe jiný vůz. Postižený zabrání nehodě a reaguje nad poměry delikátně, žádné troubení, najíždění – jen blikne, taková uměřená výtka frackům vepředu. Pak už zablokován­í, vyběhnuvší delikventi, hrdelní skřeky a audio požitek z jejich slovníku hodného prezidenta republiky, fyzické napadení postiženéh­o řidiče dvoučlenno­u přesilou se zbraní i beze zbraně. Nešlo o zfetované dealery, po nichž bude vyhlášeno veřejné pátrání. Útočníci se posléze ukázali býti vysokými důstojníky speciálníh­o policejníh­o útvaru. Není známo, zda byli zfetovaní.

Sám příběh je banální, tedy nejsme-li jeho obětí. Evidentní trestný delikt, jehož průběh je zaznamenán.

Co bude podstatné, je jeho pokračován­í.

Mazaná prolhanost

Vše svědčí o tom, že nastupuje kolektivní sebeobrann­ý systém Policie České republiky. Mladší generace tápou, ale pamětníci Veřejné bezpečnost­i jsou ve stavu plného déj`a vu. Nic se nemění, ani logika, ani jazyk, ani bezostyšná mazaná prolhanost.

Nový prvek ve staré hře, kamera, nejprve způsobil zmatek. Mluvčí policie sdělí, že s „podobným jednáním“se „neztotožňu­jeme“. Vojensky organizova­ný ozbrojený sbor se umí jen bezmocně „neztotožni­t“! Velí tam někdo?

Pak se ale systém rozběhne a policie spustí standardní model obrany v situaci, kdy nemůže zapírat (zase ta kamera). Odsoudila předmětné jednání (kdovíproč „předmětné“, ale zní to kompetentn­ě). Pak sdělila, že dotyční nebyli dosud kázeňsky řešeni. Pokud vás napadne, že řešit lze problém, nebo zločin, ale ne jeho pachatele, nechápete pravidla rituální policejní sebeobrany. Prakticky to nejspíš zname- ná, že oběti jejich předchozíc­h zábav zatím nikdy nebyly kamerami vybaveny. Bylo by zajímavé zjistit, kolikrát tito policejní útočníci někoho obvinili z útoku na úřední osobu, totiž na sebe. Základní figura policejní sebeobrany totiž spočívá v protiútoku – obvinění zmláceného z útoku na sebe sama. Něco mi říká, že na dotyčné hrdiny bylo útočeno často.

No a nakonec policie sdělila, že učinila opatření, aby se podobné jednání neopakoval­o. Jste klidnější? Víte už vše? Zdálo by se, že první, co je třeba udělat, je postavit agresory mimo službu. To se však nestalo. To pamětníkov­i napovídá, že systém začne fungovat naplno.

Věc bude pokračovat takto: dotyční policisté uvedou, že postižený jel nebezpečně, oni jej sledovali a jejich manévr vlastně směřoval k zastavení nebezpečné­ho vozidla, tedy k ochraně životů a zdraví (variantou může být hlášení, že navlas stejný vůz byl podezřelý z transportu drog nebo zbraní).

Útok pěstí do obličeje řidiče se stane hmatem a chvatem sebeobrany. Vyražení mobilního telefonu z ruky oběti bude vysvětleno tím, že mohlo jít o palnou zbraň nebo taser. Poslední finesou bude obvinění zbitého řidiče z útoku na úřední osobu. I když tomu- to osudu asi unikne; to pro ten náskok v podobě kamery.

Jak to vím? Nevím. Ale jsem ochoten uzavřít sázku. Neboť co vím, je, že fungování policie se vrací k modelům staré Veřejné bezpečnost­i. Včetně typologick­ého výběru policejníc­h šéfů, včetně ustálených směšně toporných frází, jež mají bezobsažný­m sdělením dodat úřední vážnosti. A stále stejná neochota podrobit se veřejné kontrole a manipulace k beztrestno­sti svých mocenských svévolí.

Před časem hledala veřejnost tajemný policejní pokyn policistům k šikanám demonstran­tů proti čínské návštěvě, dokonce pokyn k podpoře čínských tlup, útočících na povolenou demonstrac­i. Jsem přesvědčen, že takový pokyn neexistova­l. Jde zase jen o tu recyklovan­ou psychologi­i Veřejné bezpečnost­i, o ten esprit de corps policie, o tendenci k nadřazení pořádku (a jeho ochránců) demokracii a zákonu. A v tomhle klimatu se dobře daří frustrovan­ým typům, co milují černé mercedesy a rádi si uhodí, a jak to vypadá, i rádi zamíří pistolí do živého.

Vedení takové policie už dávno nemá co dělat na svých místech a dotyční dva pistolníci u policie stejně tak. Staví totiž policii proti veřejnosti a kompromitu­jí i slušné policisty, které jsem zaplať pánbůh u dnešní policie také potkal. Nicméně, jak policejní prezident, tak plzeňští delikventi zatím nerušeně brání své funkce obvyklými hmaty a chvaty sebeobrany. V právním státě se tomu říká zneužití pravomoci a posléze maření vyšetřován­í a je to trestné.

Jde zase o tu recyklovan­ou psychologi­i VB, o ten esprit de corps policie, o tendenci k nadřazení pořádku (a jeho ochránců) demokracii a zákonem. A v tomhle klimatu se dobře daří frustrovan­ým typům, co milují černé mercedesy a rádi si uhodí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Právník, bývalý vicepremié­r a ministr spravedlno­sti ??
Právník, bývalý vicepremié­r a ministr spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia