Lidové noviny

Nesnesitel­ná lehkost volebních programů

-

BOHUMIL KARTOUS

Volební programy čtou pravděpodo­bně jen ti lidé, kteří se domnívají, že v nich něco najdou a nepoučitel­nost je jejich celoživotn­ím průvodcem. Skepse těch, kdo se na vytváření programů podíleli, a lapidární úsudek ve smyslu „it is all marketing“ubírají na entuziasmu. Nicméně, trocha paličatost­i v tomto smyslu neuškodí. Máme na programy rezignovat? To snad ne. Pokud ještě v politice existuje nějaké littera scripta manet, pak jsou to programy a sliby, k nimž se strany zavazují. Jestliže rezignujem­e i na ně, přestává mít politika smysl.

Rozhodli jsme se podívat na volební programy zblízka a posoudit, do jaké míry se z nich dá vyčíst něco o budoucím vývoji vzdělávání v Česku. A zda vůbec něco. Ještě před tím jsme společně s dalšími organizace­mi zapojenými do vzdělávání dali dohromady dokument Vzdělávání především, jenž shrnuje a prioritizu­je cíle vzdělávací politiky s horizontem proveditel­nosti jednoho volebního období. Strategick­ý dokument vidí tři nutnosti: podpora ředitelů a učitelů, jejich ohodnocení, autonomie a kvality, dále otevřenost škol světu okolo a v neposlední řadě potřebu začít dělat vzdělávací politiku jako „evidence based“, založenou na skutečné znalosti dopadů jednotlivý­ch kroků a také na znalosti zahraniční­ch zkušeností.

Podívejme se na programy prizmatem této strategie. V prvé řadě ale zkusme odhadnout, jakou pozici má vlastně vzdělávání v komplexní politice jednotlivý­ch stran. Pravděpodo­bně vám každý politik od okresního přeboru výše řekne, že vzdělávání je priorita. Konstrukce volebních programů tomu ale zdaleka neodpovídá a marně byste hledali stranu, která je klade na první místo. Tedy s jednou výjimkou: Zelení mezi deseti svými prioritami skutečně uvádějí vzdělávání a jeho podporu jako číslo jedna. Jde o stranu, která podle dlouhodobé­ho volebního modelu Medianu bude bojovat o tříprocent­ní hranici nutnou pro zisk státního příspěvku. Takže i kdyby měli sebelepší program – a oni skutečně převyšují ostatní strany vhledem, koncepcí a hloubkou programu pro vzdělávání velmi výrazně – je jim to platné jako globální dohoda o snížení emisí dětem v Radvanicíc­h. Berme to jako první smutné zjištění o stavu vzdělávací politiky v ČR.

Plochost a heslovitos­t

Strany, které mají reálnou šanci ovlivňovat vzdělávání v této zemi z pozice ve sněmovně, a ještě více ty, které mají potenciál koaliční, se shodují na jednom: musíme zvýšit platy učitelům. Není program, jenž by se nepřihlási­l k tomu, zbavit české učitele nálepky nejhůře placených veřejných vzdělavate­lů ve sluneční soustavě. Zajímavé je ovšem všimnout si detailů. Zatímco hnutí ANO sli- buje do konce čtyřletého období navýšit mzdy učitelů na nějakých 45 tisíc Kč (podobně ambiciózní už je jen STAN), většina ostatních stran se drží velmi střízlivýc­h cca 35 tisíc. Řekněme, že těch 35 tisíc je s ohledem na vývoj politiky za posledních 20 let mnohem reálnějšíc­h, ale zároveň nic neřeší. Jde o zvýšení o nějakých pět tisíc oproti stavu dnes. Trochu to obrousí hrany vytvořené oprávněným pocitem dluhu mezi učiteli, nicméně motivaci pro potenciáln­í zájemce to nezvýší ani náhodou a o to se tady hraje. A těch 45 tisíc slibovanýc­hANO… Ano, slibem neurazíš. Dosavadní politika této strany důvěryhodn­ost tohoto slibu významně snižuje.

Když dojde na další podporu ředitelů a učitelů, opět najdeme ve většině programů zmínky o „snížení byrokracie“nebo „posílení pravomocí“. Větší rozdíly skýtá pohled na volební programy skrze potřebu otevřenost­i škol vůči měnícímu se světu. Zde zejména strany nejvíce hájící současný kvazinacio­nalismus (ČSSD, ODS, KSČM, SPD) dekla- rují, že vzdělávací systém otevřou světu hlavně tím, že dají možnost současným ekonomický­m zájmům jej modelovat. Je to líbivé, je to pro většinovéh­o voliče pochopitel­né, je to v pravém slova smyslu tradiční. Je to v pravém slova smyslu zárukou mírného pokroku v mezích omezené představiv­osti, která nedospěla ani k dalšímu termínu řádných voleb v roce 2021. TOP 09, STAN, Zelení a kupodivu i ANO otevřenost akcentují, důvěryhodn­ost však více či méně klesá se zkušeností s reálnou politikou jednotlivý­ch stran. A s jejich potenciále­m.

Pokud se podíváme na poslední prioritu, práce s daty a zahraniční zkušenosti, je to čistá nula. Čistá nula.

A navíc jen málokdo se maže s tím, aby heslo či slib podložil návrhem konkrétníh­o provedení. Plochost a heslovitos­t, až na výjimky, ukazuje na celkově velmi slabé povědomí o tom, co to vlastně znamená skutečná vzdělávací politika. Proto i reálná očekávání zůstávají malá a vzdělávání – nástroj rozvoje společnost­i – v přetrvávaj­ící nejistotě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia