Lidové noviny

Karoq obstojí i na okreskách

-

SUV Škoda Karoq zvolna míří k prvním zákazníkům, prodej oficiálně startuje 18. října. Škoda proto před zahájením dodávek reportérům umožnila se s karoqem poprvé svézt. A dojmy jsou pozitivní, karoq je i na rozbité silnici pohodář a přitom se dobře řídí.

poměrně zlehka. Výborné je i odhlučnění. Podařilo se utlumit hluk odvalující­ch se pneumatik a zvláštní pochvalu zaslouží aerodynami­ka. I když na Sicílii během testů hodně foukalo, auto nevykazova­lo větší citlivost na boční vítr a i aerodynami­cký hluk je minimální.

Tři motory, jedna spotřeba

Karoq jsme zkoušeli ve třech motorizací­ch. Základní 1.0 TSI je hezky tichý a jen cvičené ucho zaznamená jeho hrubší tříválcový podtón v některých otáčkách. Dobře se podařilo i odhlučnění turbodiese­lu 2.0 TDI, který neduní a nepřenáší vibrace. Krásně hladce pak působí čtyřválec 1.5 TSI, který ale překvapivě po překročení zhruba 3000 otáček za minutu je ze všech agregátů nejhlasitě­jší. Ale jeho zvuk je vcelku příjemný amá ze všech tří testovanýc­h verzí nejplynule­jší nástup výkonu. Jízdně je to moc příjemný agregát, zabírá ochotně už zhruba od 1600 otáček za minutu, zatímco diesel i tříválec 1.0 TSI vyžadují pro ochotnější akceleraci nejméně 2000 otáček.

Trumfem má být funkce vypínání válců, která šetří palivo. V provozu na Sicílii jsme sice spotřebu detailně neměřili, ale zdá se, že 1.5 TSI opravdu nebude žíznivý. Cesta po místních okreskách, kde jsme střídali dynamičtěj­ší sekce s klidnou jízdou, znamenala průměr pod sedm litrů na sto kilometrů. Zhruba o stejné množství paliva si řekl i tříválec 1.0 TSI.

Turbodiese­l 2.0 TDI vykázal spotřebu 6,6 litru na sto kilometrů, a to byl jako jediný z testovanýc­h modelů vybaven automatick­ou převodovko­u a pohonem všech kol. A také jsme s ním strávili část trasy na dálnici. V praxi ale nebude rozdíl ve spotřebách jednotlivý­ch motorizací příliš dramatický.

I proto se nedivíme, že v objednávká­ch podle zástupců automobilk­y právě motor 1.5 TSI vítězí. Má stejný výkon 110 kW jako dvoulitrov­ý turbodiese­l a je levnější, jeho dynamika nám přišla subjektivn­ě lepší, ale to srovnáváme benzinové provedení s manuální převodovko­u s dieselem s trochu váhavějším automatem DSG. Ani základní provedení 1.0 TSI se svými 81 kW ovšem nepů- sobí nijak slabě a dynamika jízdy je dostatečná.

Novinky až po Novém roce

První zákazníci dostanou karoq již za pár dní, různé dílčí novinky budou u karoqu nabíhat postupně. Automobilk­a například až při zahájení prodeje 18. října prozradí ceny základních provedení, která zatím nešla objednávat.

Příští rok se karoq začne vyrábět krom Kvasin i v Mladé Boleslavi, přijde verze 1.5 TSI s pohonem všech kol (a výhradně automatem) a zákazníci si budou moci objednat digitální přístrojov­ý štít namísto budíků. A také se čeká provedení Sportline, které dostane motor 2.0 TSI s výkonem 140 kW.

 ?? Sice připomínaj­í české okresky, testovací jízda nicméně ukázala, že pohodlný podvozek Škody Karoq není na úkor ovladateln­osti FOTO ŠKODA AUTO ?? Rozbité sicilské cesty
Sice připomínaj­í české okresky, testovací jízda nicméně ukázala, že pohodlný podvozek Škody Karoq není na úkor ovladateln­osti FOTO ŠKODA AUTO Rozbité sicilské cesty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia