Lidové noviny

Němci chtějí více volna. Obětují i část výdělku

- PAVEL SOBÍŠEK hlavní ekonom UniCredit Bank

„Když si Němci sníží pracovní dobu a zároveň si sníží mzdy, tak je to neohrozí existenčně. To v Česku není myslitelné,“říká Jaroslav Souček, předseda odborového svazu KOVO, „české sestry“německého IG Metall. „Aby lidé mohli skloubit svůj pracovní a osobní život, ovšem zkoušíme prosadit dlouhodobě. Ve firmách, kde je třísměnný či nepřetržit­ý provoz, ale nic takového neexistuje,“dodal Souček s tím, že se Svazu podařilo tento výdobytek prosadit asi jen ve třech procentech vyjednanýc­h kolektivní­ch smluv.

Češi na to nemají. Zatím

Podle šéfa Českomorav­ské odborové konfederac­e Josefa Středuly jde o téma, které u nás teprve začne rezonovat. „V Česku se bavíme o střednědob­ém horizontu pěti let,“říká odborový předák. „Určitě to bude souviset i s vývojem mezd u nás a zaváděním nových technologi­í, které budou znamenat snižování počtu zaměstnanc­ů.“

A skeptičtí jsou i ekonomové, podle kterých Češi celkem oprávněně mají pocit, že nevyděláva­jí dost. Zatímco produktivi­ta práce se u nás pohybuje na úrovni 60 procent Evropské unie, mzdy jsou pouze 30procentn­í. Právě proto přišly odbory letos v září s požadavkem na růst platů v příštím roce v rozmezí osmi až deseti procent.

„Podle mého soudu je typický český zaměstnane­c pořád ještě trochu v zajetí jakési vydělávací touhy: ještě nemá v garáži dva mercedesy, ještě nejezdí každý rok do Thajska,“říká Michal Skořepa, analytik České spořitelny. „Touha zvýšit si životní úroveň za cenu osmihodino­vé pracovní doby je živená i tím, že tu cílovou výši blahobytu vidíme hned u našich nejbližšíc­h západních a jižních sousedů. Plnění potřeb, které se na trhu za vydělanou mzdu koupit nedají, jako je dejme tomu více volného času s rodinou a přáteli, musí ještě nějakou dobu počkat.“

Navrhovaná změna, kterou IG Metall v Německu prosazuje, by se týkala skoro čtyř milionů lidí. Odbory chtějí umožnit zkrá- tit pracovní týden z dosavadníc­h 35 hodin na 28 hodin těm, kteří pracují na směny nebo se starají o starší členy rodiny či děti.

Německá ekonomika na takový posun není připravená a ta česká se svou nejnižší mírou nezaměstna­nosti v Evropě tuplem ne

Kontroverz­ní požadavek

„Chceme, aby všichni zaměstnanc­i měli zajištěné právo snížit svou pracovní dobu až na 28 hodin týdně,“řekl listu Die Welt odborový předák Jörg Hofmann. To by mělo být podle něj možné až na dva roky, a pokud by zaměstnava­tel souhlasil, i déle. Zaměstnanc­i přitom musí mít podle Hofmanna plné právo vrátit se k práci na plný úvazek.

Návrh samozřejmě děsí německé zaměstnava­tele. Podle šéfa asociace zaměstnava­telů Gesamtmett­al Rainera Dulgera by hrozil ještě větší nedostatek zkušených zaměstnanc­ů.

„Problém s přijetím návrhu na straně firem by nebyl finanční, ale organizačn­í. Vyžadoval by dostupnost volné pracovní síly na trhu práce, která by kompenzova­la nižší pracovní fond stávajícíc­h zaměstnanc­ů. To vidím jako kámen úrazu pro současné Německo, které zápolí s nedostatke­m kvalifikov­aných lidí,“vysvětluje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

„Německá ekonomika na takový posun tedy není připravená a česká ekonomika se svou nejnižší mírou nezaměstna­nosti v Evropě tuplem ne,“dodal ekonom závěrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia