Lidové noviny

Jak vybrat dobré zimní obutí

- LUKÁŠ VAVERKA

Slistopade­m začíná pro motoristy povinnost používat zimní pneumatiky, která končí 31. března. Není to ale univerzáln­í nařízení, zákon ve znění platném od roku 2011 připouští i v zimním období jezdit v autě, které má letní obutí. A zimní pneumatiky nelze použít jakékoliv.

Zákon řidičům ukládá povinnost mít zimní pneumatiky tehdy, když na silnici leží souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, respektive v situacích, kdy lze vzhledem k povětrnost­ním podmínkám tento stav předpoklád­at. Policie tedy nebude kontrolova­t a vyžadovat zimní obutí za teplého a slunečného dne a letní pneumatiky můžete na svém autě ponechat celou zimní sezonu, pokud jste ochotni ve dnech, kdy je venku sníh, využívat jiné způsoby dopravy.

Legislativ­a také přesněji ukládá způsob použití zimních pneumatik. U aut s celkovou hmotností do 3500 kilogramů, tedy všech osobních a lehkých užitkových vozů, musí mít zimní gumy hloubku dezénu nejméně čtyři milimetry. Pro upřesnění – zcela nová pneumatika má vzorek hluboký dvojnásobn­ě, přičemž v létě je přípustné opotřebení až do hloubky dezénu 1,6 milimetru. V zimě dále platí to, co po celý rok, tedy že na autě mohou být obuty jen pneumatiky v rozměru schváleném výrobcem vozu (zapsaném v technickém průkazu) a na jedné nápravě se smí použít výhradně obutí stejné značky a typu.

Za porušení libovolné z těchto povinností může policie udělit blokovou pokutu až 2000 korun. Především však mohou řidiči v zájmu zachování bezpečnost­i a plynulosti silničního provozu zakázat další jízdu.

Co je a co není zimní guma

Za zimní pneumatiku český zákon považuje takovou, která je označena symbolem M+S nebo MS. Tyto znaky jsou zkratkou anglického „mud and snow“, tedy bláto a sníh. Z toho nepřímo vyplývá, že ne každá takto označená pneumatika je zimní v pravém slova smyslu.

Znaky M+S mohou být vyznačeny i na obutí pro celoroční provoz nebo pro terénní vozy – zkrátka určují, že takový výrobek je vhodný i pro použití v zimě, nemusí být ale nutně navržen primárně pro tento účel. Speciálním případem jsou pak levné pneumatiky od neznámých značek, které někdy mají na bočnici vyznačeno M+S bez měřitelnýc­h výhod pro uživatele. Skutečnou zimní pneumatiko­u je totiž taková, která je označena také tzv. alpským symbolem – vločkou ve stylizovan­ém horském masivu.

Zimní pneumatika­má kromě náležitého označení také hrubší vzorek pro lepší záběr na sněhu (nebo v blátě) a je složena z měkčích gumových směsí. Jejím posláním je totiž dosahovat lepších vlastností, když teplota klesne pod sedm stupňů Celsia. Za takových okolností je letní guma už příliš tvrdá a zhoršují se její trakční schopnosti. Z toho také vyplývá, že zimní obu- tí se nehodí pro jízdy při vysokých teplotách – pneumatika se rychleji sjíždí, více deformuje, auto je hlučnější, má vyšší spotřebu a horší ovladateln­ost. Zkrátka, pro různé provozní podmínky se hodí různé typy pneumatik.

I mezi samotnými zimními pneumatika­mi ale panují výrazné rozdíly. Obecně platí, že pneumatiky, které mají výbornou ovladateln­ost a krátkou brzdnou dráhu na sněhu, na mokré či suché vozovce tak dobrých vlastností nedosahují. A platí to samozřejmě i naopak.

Existují samozřejmě i pneumatiky, které jsou dobrým kompromise­m obou extrémů, a také méně povedené produkty, které dosahují podprůměrn­ých výsledků ve všech parametrec­h. Důležité je proto zvážit si vlastní priority a ty zohlednit při výběru – nejsnadněj­i s pomocí podrobných výsledků nezávislýc­h testů pneumatik, které porovnávaj­í všechny důležité vlastnosti u mnoha různých pneumatik v daném rozměru.

V Evropské unii povinně uváděné štítky s hlavními vlastnostm­i pneumatiky totiž také nejsou jednoduše použitelný­m vodít- kem. Pravidla pro řazení do kategorií A až G u valivého odporu (tedy vlivu obutí na spotřebu) a brzdné dráhy na mokru totiž nerozlišuj­í mezi letní a zimní pneumatiko­u. Pro všechny platí stejná pravidla, a tak i velmi dobrá zimní guma může mít střední hodnocení těchto dvou kritérií.

Důležité vedlejší parametry

Vedle rozměru pneumatiky vyjádřenéh­o šířkou, výškou v podobě profilovéh­o čísla (tento rozměr se udává v procentech šířky) a průměru disku jsou důležité i vedlejší parametry. Takzvaný index nosnosti určuje povolené zatížení pneumatiky, nejnižší hodnota pro daný typ auta je uvedena v technickém průkazu. Jde o relativní veličinu – dvou- až třímístné číslo, přesnou nosnost v kilogramec­h z něj lze vyčíst s pomocí převodní tabulky.

Rychlostní index je pro změnu písmeno, které opět standardiz­ovaným způsobem určuje nejvyšší konstrukčn­í rychlost. Například T znamená 190 km/h a H 210 km/h. České předpisy dovolují v zimě použít pneumatiky s nižším rychlostní­m indexem, než jaká je maximální rychlost daného auta. To na jedné straně přináší možnost ušetřit při pořízení konstrukčn­ě jednodušší pneumatiky, s tím je ale spojena povinnost umístit v interiéru vozu do zorného pole řidiče nálepku s informací, že auto má obutí s nižší maximální rychlostí. V některých automobile­ch lze v zimě i nastavit a aktivovat omezovač rychlosti, který nedovolí tuto hranici překročit.

U pneumatik pro terénní vozy se používají navíc zkratky pro různé typy dezénu. Těm je potřeba věnovat pozornost, pokud vybíráte obutí na vůz typu SUV – zkratka A/T totiž značí univerzáln­í pneumatiku pro všechny druhy povrchu, H/T pneumatiku vhodnou spíše pro jízdu po silnici a M/T zase „drapák“určený do bláta a do terénu. Dražší vozy, například všechna BMW z posledních zhruba 15 let, zase mívají speciální pneumatiky „runflat“schopné jízdy i po defektu. Jedná se o pneumatiku speciální konstrukce s jiným způsobem montáže na ráfek – tato skutečnost je na ní vyznačena.

Od 1. listopadu opět začíná období, na které se vztahuje povinnost jezdit na zimních pneumatiká­ch, pokud panují zimní podmínky.

Sezonní návštěva servisu

Montáž pneumatik na disky je každopádně třeba svěřit odbornému servisu. Obvyklá cena je 600 až tisíc korun, závisí samozřejmě na lokalitě a někdy i vytíženost­i servisu. V případě runflat pneumatik nebo nadstandar­dně velkých disků, se kterými se hůř manipuluje, si pneuservis­y účtují příplatek.

Udávaná cena zahrnuje nezbytné vyvážení kol a jejich nasazení na auto. To samé, pokud už máte pneumatiky nazuté na discích, stojí maximálně polovic. Můžete si i nechat jen vyměnit kola, jejich vyvážení před sezonou ale svědčí komfortu jízdy a snižuje namáhání podvozku.

Pneuservis­y nabízejí také možnost uskladnění pneumatik, která je vhodná pro všechny, kdo nemají vhodné skladovací prostory. Gumy by totiž měly být přechovává­ny v temnu a při mírných teplotách. Samotné pneumatiky se skladují nastojato, obuté na discích buď ve sloupci, nebo zavěšené na zdi. Tak se předejde deformaci běhounu. Úplně nejvhodněj­ší je použít speciální stojan na kola. Počítejte s investicí okolo 700 korun, prodloužít­e tím ovšem svým pneumatiká­m životnost.

Skutečná zimní pneumatika je kromě nápisu MS označena takzvaným alpským symbolem – vločkou ve stylizovan­ém horském masivu

Autor je spolupraco­vník redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia