Lidové noviny

Zazimování auta má svá pravidla

-

Ne každý chce vyrážet se svým autem do zimního provozu. Ale ať už máte veterána, kabriolet, nebo jednoduše chcete nechat svůj vůz přes zimu v garáži, platí jednotná pravidla.

Základem je auto důkladně umýt a nechat uschnout, než jej uskladníte do uzavřeného prostoru. Také je vhodné vyčistit interiér, ošetřit gumové těsnění ve dveřích a případně nakrémovat sedadla, pokud jsou kožená.

Delší odstávka nesvědčí pneumatiká­m, proto je potřeba je nahustit na vyšší než předepsaný tlak a jednou za čas s autem popojet. Jedině tak zajistíte, že po několika měsících nebudou zdeformova­né. Důkladnějš­ím řešením je „postavit auto na špalky“čili podložit prahy tak, aby pneumatiky nenesly hmotnost auta. Modernější alternativ­ou jsou speciální podložky pod kola, které rozloží tlak na větší plochu.

V době bio příměsí do paliv je také žádoucí natankovat plnou nádrž, ideálně vysokookta­nového benzinu či prémiové nafty. Tato paliva obsahujímé­ně biosložek, tudíž se pro delší skladování hodí více. Rovněž je třeba dobít akumulátor, nebo ještě lépe jej z auta vymontovat a uskladnit na suchém místě. V každém případě je ale potřeba akumulátor za zimu několikrát dobít, půl roku nabitý totiž nevydrží.

Zhruba jednou měsíčně je dobré „protočit motor“nebo rovnou nastartova­t a nechat pohonnou jednotku ohřát na provozní teplotu. Předejdete tak zatuhnutí pohyblivýc­h částí. Než pak na jaře vyrazíte na silnici, musíte samozřejmě alespoň zkontrolov­at hladinu provozních kapalin. vav

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia