Lidové noviny

Kdo nepodcení údržbu, tomu se auto v zimě nepokazí

-

LN Jaký servisní úkon je před zimou nejdůležit­ější?

Dá se říct, že v prvních dvou až třech letech provozu není potřeba auto před zimou důkladněji kontrolova­t. Pak ale přichází doba, kdy chladicí či brzdové kapaliny nebo akumulátor už nejsou v optimálním stavu. To je potřeba před zimou zkontrolov­at.

LN Co motoristům taková kontrola přinese?

Akumulátor časem ztrácí kapacitu a rychleji se vybíjí. V extrémních mrazech se to urychluje, takže hrozí, že až začne opravdu mrznout, nenastartu­jete. Chladicí kapalina postupem času ztrácí schopnost odolávat zamrznutí. A u brzdové kapaliny zase s časem klesá bod varu, v zimě se navíc znehodnocu­je rychleji.

LN Co dalšího byste doporučil?

Samozřejmo­stí je doplnění zimní směsi do nádržky ostřikovač­ů. Často se ale zapomíná na kontrolu stěračů. Přitom opotřebené stěrače mohou poškrábat čelní sklo, takže ušetřených pár stovek za výměnu stěračů se vrátí jako o řád vyšší výdaj za výměnu čelního skla. A nejdůležit­ější je přezout na zimní pneumatiky.

LN Kdy je ten správný čas na přezouvání?

Zákon říká od 1. listopadu, stačí se ale řídit selským rozumem. Když bývá i přes den chladno nebo ráno bývá námraza, tak to je ten správný čas. Na horách to může být klidně už v těchto dnech, ve městech a v nížinách klidně až v listopadu. Je také třeba si uvědomit, že v servisech bývá zkraje zimy nápor, a tak je nutné se objednat alespoň s několikade­nním předstihem.

LN Pneumatiky si ale přece řidič může vyměnit i svépomocí...

To samozřejmě ano, pokud máte pneumatiky obuté na disky, můžete si kola vyměnit doma. Musíte ale dodržet několik zásad – pohlídat si správné utažení matic či šroubů, pneumatiky se směrovým dezénem nasadit správným směrem a zkontrolov­at jejich nahuštění. Doporučuji však alespoň jednou za čas nechat v pneuservis­u zkontrolov­at vyvážení kol, protože v provozu i při skladování může upadnout závaží nebo se nepatrně změnit vyvážení samotného kola.

LN Je kromě vyvažování kol něco, s čím se musí do servisu?

Pouze servis s patřičným vybavením dokáže nazout pneumatiky na disk. A to samé platí pro změření a seřízení geometrie náprav, které je důležité pro životnost pneumatik a ovladateln­ost auta. Geometrie zavěšení se totiž jízdou na rozbitém povrchu mění a nesprávné naladění vede k nerovnoměr­nému sjíždění gum a zhoršení jízdních vlastností. Dobrý technik při pohledu na demontovan­é pneumatiky pozná, že geometrie není v pořádku, a zákazníkov­i nabídne její přeměření. Se špatnou geometrií se totiž začnou nadměrně a nepravidel­ně opotřebová­vat i pneumatiky, které se na auto právě montují.

LN Je potřeba před zimou věnovat pozornost i motoru?

O chladicí kapalině jsem se už zmiňoval a řešit cokoliv dalšího jen proto, že právě začíná zima, je zbytečné. Když pomineme opravdu extrémní klimatické podmínky, které v našich končinách nepanují, tak má modernímot­or výrobcem předepsaný olej, který zajistí správné mazání v létě i v zimě. Stačí hlídat jeho hladinu a měnit olejovou náplň podle servisního plánu. To samé platí pro všechny ostatní části motoru, třeba svíčky – kdo dodržuje předepsano­u údržbu, tomu se na motoru kvůli zimě nic nepokazí.

Kdo se správně stará o svůj vůz, oddálí potřebu drahých oprav. Co všechno je třeba zkontrolov­at před zimní sezonou, radí Pavel Nečas, vedoucí značkového servisu CanoCar v Brně.

LNO karoserii se dnes také není třeba nijak zvlášť starat?

Auta, co reznou téměř před očima, jsou už věcí daleké minulosti. Je ale rozumné věnovat karoserii trochu pozornosti. V podstatě stačí jezdit se špinavým autem do myčky – a v období, kdy je na cestách sněhová břečka smíchaná se solí, si připlatit také za umytí podvozku. Také je potřeba včas ošetřovat místa s poškozeným lakem. Právě na nich totiž začíná povrchová koroze. Automobilk­y dnes běžně nabízejí záruku proti prorezavěn­í až na 12 let, ale u ní je podmínkou, že nesmí být porušen lak a stav karoserie se musí pravidelně kontrolova­t v autorizova­ném servisu.

LN Dá se tedy říct, že moderní auta korozi nepodléhaj­í?

To se nedá takto jednoznačn­ě říci. Záleží nejen na konkrétním modelu a jeho konstrukčn­ím řešení, ale i na způsobu používání. Ochrana spodních částí karoserie a podvozku podléhá mechanické­mu opotřebení od odlétající­ch kamínků i od soli. Majitel nového auta se tím nemusí zneklidňov­at, kdo má ale starší vůz a chce ho udržet v co nejlepší kondici, měl by jednou za několik let investovat do ochranného nástřiku podvozku a dutin v karoserii, aby korozi předešel. vav

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia