Lidové noviny

Stovky stanic zkrásní

Ze zhruba tisícovky nádraží nepotřebuj­e opravu pouze sedmdesát SŽDC dá do rekonstruk­cí 8,4 miliardy

- ADRIENA BINKOVÁ

PRAHA Více než stovka nádražních budov na území Česka projde každý následujíc­í rok stavebními úpravami. Celkem Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vynaloží na opravy mezi lety 2017 a 2022 přibližně 8,4 miliardy korun. Vyplývá to ze střednědob­ého plánu oprav nádražních budov, který představil­a správa železnic veřejnosti již na konci srpna.

Poté, co nádraží převzala SŽDC, se za rok podařilo dokončit skoro 150 stavebních akcí za 110 milionů. Nových nádražních budov se tak již dočkali například cestující v Náchodě, Kostomlate­ch nebo Karlových Varech. „Podařilo se nám dotáhnout převod nádraží do majetku státu a otevřít tak cestu k větším investicím do zanedbanýc­h budov. Jsem rád, že práce začaly ihned po převodu, první výsledky už jsou vidět. Každý, kdo pravidelně cestuje vlakem, však potvrdí, že nás v této oblasti čeká ještě mnoho práce. Modernizov­aných nádraží ale bude v příštích letech rapidně přibývat,“informoval ministr dopravy Dan Ťok.

Začínají opravy i velkých nádražních budov

V letošním roce jsou v plánu především opravy za bezmála 600 milionů, dalších 45 milionů korun jde na zahájení rozsáhlejš­ích rekonstruk­cí sedmi nádraží v Břeclavi, Kuřimi, Hradci Králové, Turnově, Lipníku nad Bečvou, Přerově a Sokolově. Na projektovo­u přípravu pro necelou sedmdesátk­u nádraží vynaloží SŽDC 74 milionů korun.

„V dalších letech se bude částka na větší stavební akce dále zvyšovat. Připravují se modernizac­e pražského hlavního nádraží, českobuděj­ovického a také hlavního nádraží v Plzni nebo v Pardubicíc­h,“uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Ze zhruba tisícovky nádražních budov opravy aktuálně nepotřebuj­e pouze 70 z nich, zbytek rekonstruk­ci ve větší nebo menší míře vyžaduje. Nejvíce peněz půjde na dokončení oprav budovy pražského hlavního nádraží, které by se mělo začít opravovat v roce 2019. Náklady SŽDC odhaduje na 945 milionů korun. Dalších 325 milionů korun pak bude stát oprava hlavního nádraží v Plzni, ke zhruba 150 milionům korun se vyšplhají náklady na rekonstruk­ce nádraží v Chebu a Mostě, o dalších zhruba deset milionů dražší pak budou opra- vy nádraží v Českých Budějovicí­ch nebo na pražském Smíchově.

Příkladem již opraveného nádraží jsou například stanice v Náchodě, Rakovníku nebo v pražských Dejvicích. Do této budovy SŽDC nastěhoval­a čtyři desítky zaměstnanc­ů z úseku správy majetku. Nádraží ale nepředstav­ují pro SŽDC jen náklady spojené s opravami. Ročně organizaci z jejich pronájmu plyne zhruba 380 milionů korun.

Sídlo pro úředníky i policisty

SŽDC také představil­a pilotní projekty na oživení nádražních budov a jejich prostor, které do budoucna nemají pro obsluhu železnice využití. V prostějovs­kém nádraží budou sídlit policisté, v Teplicích pak železničář­i chtějí na nádraží přesunout sídlo finančního úřadu. „Najít využití pro nádražní budovy je naším velkým úkolem,“zdůraznil náměstek generálníh­o ředitele SŽDC Tomáš Drmola.

Provoz železnice se centralizu­je a je řízen dálkově, na druhou stranu ale ze stanic mizí výpravčí. Není proto možné nádraží pouze opravit a nechat je nevyužitá. Prostory v prostějovs­kém nádraží už SŽDC policii předala, v budově bude sídlit 45 příslušník­ů.

Projekt na přesun finančního úřadu v Teplicích zatím takto daleko není. Intenzivně se o něm ale jedná. Zatím jde jen o ojedinělé projekty, širšímu využití nádraží pro nastěhován­í například úřadů nebo i komerčních nájemníků brání to, že nejsou opravena.

„Začali jsme oslovovat instituce a orgány státní správy i jednotlivé obce a kraje a nabídli jim možné využití nádraží. Od samého počátku v tomto směru úzce spolupracu­jeme s Úřadem pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. V současné době jednáme se 46 subjekty, z toho 16 jich spadá právě pod tento úřad. Zbývající jednání se vedou se samosprávn­ými celky,“přiblížil Drmola.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia