Lidové noviny

Plán oprav není dogmatický

- ADRIENA BINKOVÁ

LN Nemáte obavy, že ambiciózní vize nebudou z nějakých důvodů naplněny?

Předkládan­ý plán na rekonstruk­ci nádražních budov má samozřejmě i svá rizika, která mohou průběh stavebních činností výrazně ovlivnit. Jedním z hlavních rizik je ekonomická efektivnos­t některých projektů, obtížné může být hledání využití některých prostor v některých lokali- tách. Určité průtahy lze očekávat při vypořádává­ní požadavků měst a obcí, jiných státních institucí či orgánů památkové péče. Rizikem jsou také kapacitní možnosti pro- jektantů. A v neposlední řadě bych zmínil i novou legislativ­u a s ní souvisejíc­í požadavky například na parkovací místa. Při změně využití budovy legislativ­a naři- zuje, je-li to prostorově možné, zajistit určitý počet parkovacíc­h stání.

LN Mohl byste přiblížit, jaká je závaznost střednědob­ého plánu?

Předkládan­ý plán je naší vizí na příštích pět let. Plán se opírá o reálné podklady a respektuje požadavky jednotlivý­ch regionů. Musím zdůraznit, že plán rozhodně není dogmatický, zahájení některých staveb je možné i dříve a předkládan­é vize jsou zcela reálné.

LN Na základě jakých kritérií vybíráte nájemce nádražních prostor?

Jednotliví potenciáln­í nájemci musí projít samozřejmě veřejnou soutěží. Snažíme se soutěže provádět v tzv. balíčcích, aby nebyly soutěženy pouze lukrativní pronájmy, ale aby každá lukrativní nabídka měla k sobě „do sady“pronájem dalších prostor, které chceme oživit v některé pro pronajíma- tele méně lukrativní stanici nebo zastávce.

Plán opravit během příštích pěti let stovky nádražních budov v předložené podobě je zcela reálný, i když samozřejmě existuje mnoho rizik, říká náměstek generálníh­o ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

LN Zohledňuje­te při rekonstruk­cích architekto­nický ráz budovy vzhledem k danému regionu?

Toto téma je velmi důležité a jsme si plně vědomi toho, že je nelze podceňovat. Z hlediska dlouhodobé­ho vývoje železniční dopravy je třeba k zažitým zvyklostem přijmout i trend modernizac­e a respektová­ní současných potřeb cestujícíc­h při cestování po železnici. Výpravní budovy jsou ve většině stanic vstupem, který veřejnost s železniční dopravou propojuje. Při rekonstruk­cích i u novostaveb samozřejmě spolupracu­jeme s obcemi i kraji. Zohledňuje­me místní poměry a důležitost stavby nádraží v rámci regionu. Tam, kde nádraží tvoří „městotvorn­ý“prvek, přistupuje­me v rámci přípravy projektu k předstupni – architekto­nické soutěži.

 ?? Náměstek generálníh­o ředitele SŽDC Tomáš Drmola FOTO SŽDC ??
Náměstek generálníh­o ředitele SŽDC Tomáš Drmola FOTO SŽDC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia