Lidové noviny

Cestující zajímá návaznost spojů i atmosféra

-

Cestující letos zvolí už 11. nejkrásněj­ší nádraží roku. Cílem soutěže je zlepšit stav stanic, říká ředitelka pořadatels­ké Asociace Entente Florale CZ – Souznění Drahomíra Kolmanová.

LN Jaká je myšlenka soutěže, co si od jejího organizová­ní slibujete?

Přivádíme pozornost veřejnosti k nádražním budovám a motivujeme ji k oceňování dobré práce. Vybrané stanice prezentuje­me jako příklady hodné následován­í. Slibujeme si – a už se naplňuje – upravenost, čistotu, důstojné prostředí tohoto veřejného prostoru. Motivujeme i vlastníky, správce a zaměstnanc­e. Ti odvádějí s přirozenou profesní hrdostí a nadšením spoustu práce navíc a tím zvyšují kvalitu prací, vnášejí do budov pozoruhodn­é aktivity a šetří veřejné finance.

LN Jaká jsou základní hodnoticí kritéria pro výběr nejkrásněj­šího nádraží?

Roli hraje zejména stavební stav budov, kvalita služeb, obsazenost personálem a s ním souvisejíc­í květinová výzdoba apod. Hlasující volí především patriotick­y, hlasují, nebo dokonce shánějí hlasy pro „svá“nádraží. Část hlasuje na základě zkušeností ze svých turistický­ch výletů nebo profesních znalostí a nemalá část se rozhoduje podle fotografií a dalších údajů z internetu. Hlasující oceňují zejména příjemnou atmosféru, krásu prostředí a kvalitu služeb včetně návaznosti na další dopravu.

LN Co si slibujete od plánu SŽDC opravit během poměrně krátké doby stovky nádražních budov?

Plány SŽDC na opravy objektů nás velmi těší. Jako stejně důležité vidíme následné využití budov. Podporujem­e myšlenku spolupráce měst a obcí s vlastníky a správci objektů na železnici. Velmi se přimlouvám­e za bezúplatný převod zbytných objektů na obce a města, které mají o objekty zájem. Najdou dobré využití a budou se o ně starat. bin

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia