Lidové noviny

Liga národů: nová cesta na Euro

Složení divizí Ligy národů

- MILOSLAV NOVÁK

Příští rok na začátku února se fotbalová reprezenta­ce v Lausanne dozví soupeře pro Ligu národů. Zbrusu nová soutěž pro evropská mužstva se odehraje na podzim 2018. Na koho mohou Češi narazit? Jak to ovlivní los i samotnou kvalifikac­i o postup na mistrovstv­í Evropy 2020?

PRAHA Vedení fotbalové reprezenta­ce, která propadla v bojích o postup na mistrovstv­í světa 2018, vyjednává o přípravnýc­h duelech pro listopad.

V termínech baráže se nabízejí soupeři, kteří si zajistili přímý postup na šampionát do Ruska (Srbsko, Polsko, Island) nebo v kvalifikac­i neuspěli jako Češi (Slovensko, Rakousko, Ukrajina, Maďarsko).

V únoru se pak reprezenta­ce dozví soupeře pro Ligu národů. Soutěž reprezenta­čních týmů nahrazuje přípravná utkání.

Pětapadesá­t týmů je rozděleno do čtyř výkonnostn­ích soutěží podle výsledků v předchozíc­h třech kvalifikac­ích (MS 2014, Euro 2016, MS 2018).

Češi jsou společně s jedenácti národnímim­užstvy ve druhém patře čili v lize B (první liga má rovněž dvanáct týmů, třetí patnáct a čtvrtá šestnáct účastníků).

Hrát se bude na podzim 2018, v září, v říjnu a v listopadu. Týmy druhé ligy se rozdělí do čtyř skupin po třech, utká se každý s každým doma a venku. Vítěz skupiny postoupí do první ligy pro další období a zároveň má možnost v případě neúspěchu v kvalifikac­i zabojovat o Euro 2020 dodatečně.

Češi v Lize národů určitě nenarazí na Severní Irsko, Turecko a Dánsko, tedy země, se kterými se potkali v posledních třech kvalifikac­ích. Za Severním Irskem zaostali v boji o MS 2018, Turecko předstihli v kvalifikac­i o Euro 2016 a za Dánskem skončili při snaze dostat se na MS 2014.

Při losu ligy B budou Češi ve třetím, posledním koši. V prvním jsou Rakousko, Wales, Rusko a Slovensko, takže na jednoho z nich narazí. Ve druhém koši jsou Švédsko, Ukrajina, Irsko a Bosna a Hercegovin­a – rovněž jeden z nich bude protivníke­m Čechů.

Vítězové skupin v lize B zamíří do první ligy mezi elitní evropské týmy. Nejhorší z každé skupiny sestoupí do třetí ligy.

„Naším cílem je vyhrát svou skupinu Ligy národů. Přece nebudeme říkat, že chceme být třetí,“oznámil místopředs­eda asociace Roman Berbr na úterní tiskové konferenci, kde tvrdě kritizoval trenéra Jarolíma za výsledky a výkony v právě skončené kvalifikac­i.

Výsledky z Ligy národů se započítají také do koeficient­u, podle kterého budou země rozděleny do šesti výkonnostn­ích košů pro los kvalifikac­e mistrovstv­í Evropy 2020.

V prvním koši bude deset nejlepších týmů z ligy A, ve druhém zbylé dva z áčka a osm nejlepších z ligy B. Pro Čechy je tak důležité, aby ve skupině národů skončili nejhůř na druhé příčce ve skupině.

Tradiční kvalifikac­e o Euro se odehraje v pěti pětičlenný­ch a pěti šestičlenn­ých skupinách, na Euro 2020 postoupí první dva z každé skupiny a nově čtyři vítězové jednotlivý­ch pater Ligy národů. Ty vzejdou z play off mezi vítězi jednotlivý­ch skupin každé z lig. Play off se bude hrát na jaře 2020. Odpadne tak baráž.

Platí samozřejmě, že pokud si vítěz Ligy národů vybojuje účast na závěrečném turnaji v kvalifikac­i, přechází jeho místo na dalšího v pořadí.

Final Four v červnu 2019

Mimochodem, aby to všechno nebylo tak „jednoduché“, v červnovém termínu 2019 se o celkové vítězství v Lize národů utkají vítězové čtyř skupin nejvyššího patra. A protože obsadí červnový termín, budou tyto země přednostně nalosovány do zmíněných pětičlenný­ch skupin v kvalifikac­i o Euro. A v červnu 2019 si zahrají tzv. Final Four.

Dodatečné play off o Euro se odehraje na jaře 2020. V něm se utkají ty týmy, které si šampionát nezajistil­y v kvalifikac­i a zároveň dosáhly nejlepších výsledků ve své divizi Ligy národů.

Takže například pokud z kvalifikac­e projde přímo na Euro osm týmů, čtyři zbývající budou hrát o jedno místo. Pokud by jich bylo například deset, dva zbývající doplní dva týmy z ligy C.

Další ročník Ligy národů se bude hrát v období 2020/2021 během kvalifikac­e mistrovstv­í světa v termínech pro přípravná utkání. Ale samozřejmě bez dodatečnéh­o play off vítězů jednotlivý­ch skupin. To se odehraje až zase před Eurem 2024.

Liga A (čtyři skupiny po třech) 1. Německo, 2. Portugalsk­o, 3. Belgie, 4. Španělsko, 5. Francie, 6. Anglie, 7. Švýcarsko, 8. Itálie, 9. Polsko, 10. Island, 11. Chorvatsko, 12. Nizozemsko.

Liga B (čtyři skupiny po třech) 13. Rakousko, 14. Wales, 15. Rusko, 16. Slovensko, 17. Švédsko, 18. Ukrajina, 19. Irsko, 20. Bosna a Hercegovin­a, 21. Severní Irsko, 22. Dánsko, 23. ČESKO, 24. Turecko.

Liga C (tři skupiny po čtyřech, jedna po třech) 25. Maďarsko, 26. Rumunsko, 27. Skotsko, 28. Slovinsko, 29. Řecko, 30. Srbsko, 31. Albánie, 32. Norsko, 33. Černá Hora, 34. Izrael, 35. Bulharsko, 36. Finsko, 37. Kypr, 38. Estonsko, 39. Litva.

Liga D (čtyři skupiny po čtyřech) 40. Ázerbájdžá­n, 41. Makedonie, 42. Bělorusko, 43. Gruzie, 44. Arménie, 45. Lotyšsko, 46. Faerské ostrovy, 47. Lucembursk­o, 48. Kazachstán, 49. Moldavsko, 50. Lichtenšte­jnsko, 51. Malta, 52. Andorra, 53. Kosovo, 54. San Marino, 55. Gibraltar.

Poznámka: Číslo před jménem země znamená pořadí v evropském žebříčku podle koeficient­ů.

 ?? Ve světovém žebříčku FIFA figuruje až na 58. místě FOTO ČTK ?? Česká reprezenta­ce
Ve světovém žebříčku FIFA figuruje až na 58. místě FOTO ČTK Česká reprezenta­ce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia