Lidové noviny

Messi si zajistil účast na MS

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Pro většinu zemí v noci na středu skončila hlavní část kvalifikač­ního cyklu o postup na fotbalové mistrovstv­í světa, které příští rok hostí Rusko.

Letenky a hotely už mohou vybírat zástupci třiadvacet­i celků. V polovině listopadu je pak doplní zbylých devět výběrů.

A už nyní je jasné, že některé hvězdy světového fotbalu z vyspělých týmů budou „ruský letní mejdan“sledovat jen z pohodlí domova. Anebo na dovolené.

Z Evropy jsou mimo hru již nyní vedle Čechů také Slováci, Nizozemci, Velšané či Ukrajinci. Jen baráž se týká například Italů, Chorvatů. Švýcarů či Švédů.

Například „Létající Holanďan“Arjen Robben se rozhodl po nepovedené kvalifikac­i pro konec reprezenta­ční kariéry.

Ještě větším šokem pak je konec nadějí pro hráče Chile, úřadující jihoameric­ké šampiony, nebo Američany, kteří mají dle mnohých ze silných celků nejsnadněj­ší kvalifikač­ní síto. Ani to ale nebyli schopni zvládnout a na MS budou chybět poprvé od roku 1986.

„Dokázali nemožné, nepostoupi­li z kvalifikač­ní skupiny CONCACAF. Trump bude zniče- ný,“neodolal nutkání rýpnout si do zámořského celku bývalý anglický útočník Gary Lineker. „Jste jen banda pohodlných a potetovaný­ch milionářů. Chyběla chuť, chyběl lídr,“přidal se bývalý americký reprezenta­nt Alexi Lalas.

„Měli jsme to ve vlastních rukou, ale zbabrali jsme to. Neomluvite­lné,“nehledal výmluvy kouč Američanů Bruce Arena.

Podobně blízko blamáži měla ještě jedna velmoc, Argentina.

Jenže ta ve svých řadách lídra má. Jmenuje se Lionel Messi. Díky jeho pátému reprezenta­čnímu hattricku porazili dvojnásobn­í mistři světa 3:1 Ekvádor a v extrémně vyrovnané jihoameric­ké kvalifikač­ní skupině nakonec poskočili ze šestého na konečné třetí místo.

„Bylo by šílené, kdyby se země jako Argentina na mistrovstv­í nedostala. Splnili jsme cíl. Díky bohu,“komentoval postup Messi.

Přesnější by ale bylo „díky Messimu“. Od loňského listopadu dala hvězda Barcelony všechny kvalifikač­ní argentinsk­é góly.

 ?? Lionel Messi FOTO ČTK/ AP ??
Lionel Messi FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia