Lidové noviny

Nobelista volí srdcem a my s ním

- JAN KLESLA

Taky si už alespoň měsíc pročítáte všechny volební programy, sledujete vyjádření politiků a pečlivě lovíte v paměti, co pro vás za ty čtyři uplynulé roky udělali? Abyste potom mohli všechno zvážit, zhodnotit a vybrat si toho nejlepšího, kterému hodíte svůj lístek do urny se státním znakem. Ne? Výborně, já samozřejmě taky ne. Jistě není nic objevného, že se voliči rozhodují emotivně, klíčové je ovšem proč, jak a kdy to dělají.

Příznačně pouhé dva týdny před našimi parlamentn­ími volbami dostal Nobelovu cenu guru behaviorál­ní ekonomie profesor

Jeho největším přínosem je právě obohacení tradiční věrouky o psychologi­i, tedy ekonomické nahlédnutí do hlavy zákazníka, či voliče. Právě naše naprosto emotivní a veskrze iracionáln­í rozhodován­í je klíčová oblast jeho práce, stejně jako Thalerova učitele a taktéž nobelisty Daniela Kahnemana a mnoha dalších. Třeba autora populárníc­h knih Dana Arielyho.

Na Thalerovi staví i český

Thaler. Richard

startup Behavio, který společně s katedrou sociologie FF UK vytvořil unikátní behaviorál­ní předvolebn­í průzkum. Ojedinělý právě v tom, že nevytváří klasické sloupečky v grafu preferencí, ale doslova mapu voličů. Na ní je jednak voličské jádro rozhodnutý­ch, ale především nerozhodnu­tý obal. A co je nejpodstat­nější, zkoumají se důvody, proč se tito lidé rozhodnou pro jednu nebo druhou stranu a mezi kterými se přelévají.

Zjišťuje se online i osobně na pořádném vzorku v celé republice. A na rozdíl od běžného dotazování se dávají voličům lístky přímo do ruky, aby si nášmozek uvědomil, jaké to opravdu je. První kolo proběhlo během prázdnin, druhé je staré jen málo přes týden a první výsledky jsou nanejvýš zajímavé, protože ukazují, že volební boj může být ještě na poslední chvíli celkem drama.

Ukázalo se také třeba, že nejlépe vnímanou stranou je SPD Tomia Okamury, který má mezi svými bezprecede­ntně skvělá čísla. Dále vydělávají na své image Piráti a teprve pak Starostové a ANO. To však vybuzuje naopak i negativní emoce u poloviny populace, stejně tak TOP 09.

Výsledky behaviorál­ního průzkumu čtěte exkluzivně v sobotních LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia