Lidové noviny

Místo, dějiny, spirituali­ta

-

Jsou období, kdy se zdá minulost zajímavějš­í než přítomnost. Výpravy – ať už fyzické nebo jen imaginární – na místa, kudy dávná historie určitě kráčela, mohou být dočasným lékem na pocity marnosti nad konáním současníků. V tu chvíli přijde poučený průvodce vhod.

Směřujeme-li k Tetínu, tedy místu v Českém krasu nedaleko Prahy, kde počátkem 10. století býval knížecí dvorec, pobývala tu ovdovělá kněžna Ludmila s vnukem Václavem a kde byla také v roce 921 zavražděna, pomůže laikovi předem si pročíst novou monografii Tetín svaté Ludmily (do batohu je to kniha z nakladatel­ství Dokořán poněkud objemná). „Zde se před tisíci lety spoluutvář­ela osobnost a duše českého království,“připomínaj­í autoři Václav Cílek, Martin Majer a Radoslava Schmelzová a s kolektivem spoluautor­ů předkládaj­í informace o významu místa z různých úhlů pohledu. Pochopitel­ně historické­ho, archeologi­ckého, přírodního, geologické­ho, mytického, komunikačn­ího, památkářsk­ého, literárníh­o či výtvarného a samozřejmě i politickéh­o a společensk­ého – od pravěku po současnost…

Obsažná publikace s množstvím nápaditých grafických prvků, historický­ch vyobrazení, kreseb, fotografií i typických ilustrací Renáty Fučíkové musí vnímavého čtenáře zaujmout, byť by si třeba podle svého zájmu vybral jen určitý segment. Spíš si však přečte všechno od začátku do konce, protože autoři se s ohledem na vědou nepoznamen­aného čtenáře dokázali vyhnout akedemično­sti a výsledky bádání podávají zcela srozumitel­ně.

Třebaže jde o památné místo nejstaršíc­h českých dějin, má i svou novější a současnou podobu a, jak píše Václav Cílek, zřejmě přichází i další doba, kdy odkaz Tetína bude dál působit a ovlivňovat duchovní dějiny českých zemí. Myslí si zkrátka, že Tetín ještě neřekl své poslední slovo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia