Lidové noviny

Červená stužka je jen naše, soudí se Levi’s o kapsu

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

SAN FRANCISCO / PRAHA Malou červenou stužku začal Levi’s používat již v roce 1936 jako poznávací značku svých džínsů.

Konkurenci nyní obviňuje, že chce profitovat z prodeje kalhot se stužkou, která má být jejich poznávacím znamením. Podle společnost­i se sídlem v San Francisku by si zákazníci mohli myslet, že jde o kalhoty Levi’s či džínsy vytvořené ve spolupráci s nimi.

„Pan Leo Christophe­r Lucier (dřívější obchodní manažer firmy – pozn. red.) prosazoval, aby žádný jiný výrobce nemohl za žádných okolností vkládat barevnou stužku na vnější našitou kapsu. Pokud tedy jeho cílem není kopírovat naši značku a mást zákazníky,“vyjádřila se na začátku října společnost. „Chceme okamžité zastavení výroby, prodeje a propagace všech výrobků, které používají slova nebo symboly připomínaj­ící ochranné známky Levi’s.“

Podle serveru The Fashion Law vlastní firma Levi’s celý arzenál registrací a ochranných známek na své výrobky. Týkají se nejen kožené etikety na boku, ale například i prošívání na zadních kapsách ve tvaru dvou spojených obloučků.

Nynější spor je tak pouze jedním z mnoha do sbírky soudních žalob džínsového gigantu. Jen letos podala firma v USA sedm žalob. V březnu zažalovala newyorský butik Blue In Green za prodej několika japonských džínsových značek, které na zadních kapsách používaly stejný způsob štepování (prošívání) jako Levi’s. V červnu zase společnost podala žalobu na několik oděvních výrobců poté, co bylo v USA zabaveno asi tisíc kusů padělaných peněženek Levi’s. Na rozsudek se stále čeká.

Zakladatel slavných džínsových kalhot zemřel před 115 lety. Levi Strauss emigroval s rodiči z Německa do Spojených států. Zlatá horečka ho nepřivedla k rýžování zlata, ale k výrobě oděvů a textilií, do nichž začal v San Francisku oblékat zlatokopy. Zásadní pro jeho značku byl „zlepšovák“krejčího Jacoba Davise, který zvýšil odolnost pracovních kalhot z denimu. Kromě prošití používal na nejnamáhan­ější místa kovové nýtky.

Obchodník Strauss pak v roce 1873 získal spolu s Davisem osvědčení patentovéh­o úřadu pro dnes legendární džínsy známé pod číslem 501.

Kalhoty s pěti kapsami se v průběhu let staly z tradičního pracovního oděvu módním kusem oblečení. Modré džínsy s rovným střihem nohavic si i v 21. století zachovaly malou kapsičku ukrytou ve větší přední kapse. Ta dnes již ztratila svůj účel, neboť původně byla určena pro zasunutí kapesních hodinek na řetízku.

Příjmy společnost­i loni činily 4,6 miliardy dolarů, což ve srovnání s rokem 2015 představuj­e tříprocent­ní nárůst. Z téměř 60 procent se na tržbách podílí prodej v USA. Levi’s nyní provozuje 2900 vlastních obchodů a ve 110 zemích zaměstnává více než 13 tisíc lidí.

Výhradní práva na malou stužku ze strany zadní kapsy kalhot chce americký výrobce Levi’s výhradně pro sebe. Minulý týden zažaloval konkurenčn­í společnost Vineyard Vines, která složený proužek látky umístila i na svůj výrobek.

 ?? Našitou ze strany zadní kapsy začal Levi’s používat v roce 1936 jako poznávací značku svých džínsů FOTO LEVI STRAUSS ?? Červenou stužku
Našitou ze strany zadní kapsy začal Levi’s používat v roce 1936 jako poznávací značku svých džínsů FOTO LEVI STRAUSS Červenou stužku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia