Lidové noviny

Antikampaň letos přešla na web

- MARTIN SHABU VOLEBNÍ SPECIÁL

PRAHA Tradiční antikampan­ě vypadají jako plakát komunistky Marty Semelové v pražském metru, přelepený posledním dopisem oběti komunistic­ké zvůle Milady Horákové. Nebo jako kritici Andreje Babiše ze skupiny AUVA, kteří narušují mítinky ANO. Před letošními volbami však tradici zastiňuje nový trend: většina agitační guerilly se přesunula na internet. Postihuje víceméně všechny strany od nevybíravý­ch útoků na šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska na sociálních sítích až po nejvýrazně­jší akci, produkci Skupiny Šuman namířenou proti Babišovi.

Web umožňuje negativní sdělení publikovat levně a díky sociálním sítím se rychle šíří, takže se okamžitě posouvají z virtuální sfé- ry do reálné veřejné diskuse. Když se zacílí těsně před volby, často nelze případné nepravdy vyvrátit.

„O antikampan­ích platí to, co o kampaních. Musí být dobře vymyšlené a správně zacílené. Pak zabírají a oslabují ty, vůči nimž působí,“říká sociolog Jan Herzmann.

O kolik hlasů přijde Babiš?

Nejčastějš­ím terčem útoků bývá tradičně favorit voleb. Letos je to lídr ANO Andrej Babiš a na jeho konto míří patrně nejtvrdší antikampaň současnost­i. Anonymní Skupina Šuman od května předpo- kládaného vítěze bombarduje prostředni­ctvím sociální sítě Twitter, kde vystřelila už osm kritických dávek. Paleta je široká – od kauzy dluhopisů a Čapího hnízda přes skandální úkolování novináře až po údajné ovlivňován­í Finanční správy.

Skupina postupně zveřejňuje tajné nahrávky a dokumenty, jejichž původ je nejasný. Leitmotive­m je údajné odhalování stinných stránek lídra ANO. Jak ukazuje případ Šuman, vystopovat autory internetov­ých ataků je velmi složité. Dodnes není jasné, kdo profil Skupina Šuman na sociálních sítích spravuje.

O kolik procent Babiše připraví? Neposílí to jemu věrné? Podle Herzmanna probíhá obojí. „Upevňuje se pevné jádro, skupina voličů, která bude ANO volit za kaž- dých okolností. Na druhé straně je vidět trend, že volební modely nepřičítaj­í hnutí ANO tak vysoké hodnoty jako před půl rokem. Zřejmě přes 30 procent nezíská,“myslí si Herzmann. Upozorňuje však, že lze jen velmi těžko odlišit, co jde na vrub antikampan­ě a co souvisí s pozitivní kampaní ostatních stran. Tyto efekty se prolínají.

Příkladem internetov­é antikampan­ě může být příspěvek, který se na sociálních sítích objevil v souvislost­i se zdražování­m másla. Babiš podle autora inkasuje 35 korun z každé kostky, což lze snadno vyvrátit veřejně dostupnými daty, ale uživatelé sdílejí příspěvek už řadu týdnů. Pokračován­í na straně 2

na stranách 2–4 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia