Lidové noviny

Antikampaň letos přešla na internet

-

po nich voliči požadují.“Další internetov­ou klasikou jsou falešní přikyvovač­i a odpůrci. Spočívá v tom, že pod oficiální status kandidáta do sněmovny, vkládají zdánlivě autentičtí návštěvníc­i prohlášení, že nikdy nevolili, ale letos půjdou, protože zrovna tenhle politik je přesvědčil, že to myslí dobře a upřímně. Na první pohled nic divného, ale při bližším zkoumání se ukáže, že jde o profily bez historie a s minimem přátel a že se všechna taková vyznání velmi podobají, dikcí i výběrem slov. Opačně, v rámci ostrých osobních osočení, to funguje také.

ČSSD není terčem

O tom, že antikampan­ě dokážou výrazně ovlivnit výsledky voleb, Králová nepochybuj­e. „Ukázaly to první přímé prezidents­ké volby. Tehdy to byl případ v bulváru. Útok byl veden na citlivé místo Čechů, kterými jsou Benešovy dekrety,“řekla LN. Karel Schwarzenb­erg byl tehdy v Blesku představen jako jejich odpůrce.

ČSSD, hlavní protivník ANO ve volbách a také nejčastějš­í terč výpadů ze strany hnutí, se s organizova­nými odpůrci nepotkává. Alespoň podle zkušeností volební lídra ČSSD Lubomír Zaorálka a „oranžového“ministra Jana Chvojky, který vede kandidátku v Pardubické­m kraji. Jedno z vysvětlení, proč se útoky tentokrát na sociální demokraty tolik nesoustřed­í, může ležet v tom, že nejsou v čele volebního pelotonu.

Existují ale výjimky. „Silně je to vidět u SPD a Tomia Okamury, kde jsou prvky, které by se daly označit rovněž za antikampaň. Nasazení jeho bratra na kandidátku v Praze by se technicky vzato dalo zařadit pod antikampaň,“řekl LN sociolog Herzmann. Hayato Okamura, který kandiduje za lidovce, už dříve avizoval, že tím chce očistit jméno rodiny, které jeho bratr pošpinil.

Se soustředěn­ou negativní „palbou“mají potíže také Piráti. Šéf strany Ivan Bartoš si to vysvětluje tím, že ostatní politici jednoduše nečekali, že Piráti vzbudí v kampani takový zájem. Podle průzkumů by se letos mohli dostat poprvé do sněmovny. „Téměř každý den odoláváme, ať už na mém profilu, nebo na webu Pirátské strany, celé řadě nařčení a často i lživých osočení. Náš styl to ale není,“napsal LN Bartoš.

TOP 09 se zase brání snahou moderovat diskusi na svých profilech. Na svůj Facebook umístila návštěvní řád s pravidly, jak se na síti chovat. Co netolerují? „Nadávky, vulgarity, urážky, hanlivé zkomolenin­y jmen, osobní napadání. Nejsme v klášterní škole, abychom v ohnivější polemice nepřežili nějaké to jadrně české dop*ele, ale nejsme ani v Lánech, takže silnější kalibr prosím ne,“zní doporučení.

 ?? Většina antikampan­ě se přesunula do virtuálníh­o světa, v ulicích jsou i tak k vidění plakáty a graffiti snažící se pošpinit lídry stran. ?? Přestože
Většina antikampan­ě se přesunula do virtuálníh­o světa, v ulicích jsou i tak k vidění plakáty a graffiti snažící se pošpinit lídry stran. Přestože
 ?? FOTO MAFRA – ISTVÁN LÉKO a JAN BEZUCHA ??
FOTO MAFRA – ISTVÁN LÉKO a JAN BEZUCHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia