Lidové noviny

ČSSD potřebuje Paroubka 2.0

- Zítra v LN: profil Pirátské strany

časného sněmu, o kterém se hovoří po červnové rezignaci předsedy Bohuslava Sobotky na post šéfa ČSSD, koluje mezi straníky více.

Tím nejdůležit­ějším je, že v případě, že nenastane volební katastrofa, by bylo zbytečné, aby se sociální demokracie ponořila do předsjezdo­vého „piklení“s hlasy

PROFIL STRANY

a domlouvání koalic napříč regiony, když by se měla zabývat skládáním kandidátní­ch listin pro volby do obecních zastupitel­stev. Ty se uskuteční již za rok.

Lidé směřování strany nevěří

Když před čtyřmi lety ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny získala 20,45 procenta, nejeden člen strany výsledek označoval za blamáž. Propad se však mimo jiné přičítal vnitrostra­nickému zápoleníme­zi tábory Bohuslava Sobotky a Michala Haška, jehož křídlu foukal vítr do plachet Pražský hrad. Sobotka nakonec situaci ustál, vliv haškovců minimalizo­val a stal se premiérem. Jenže místo nárůstu preferencí strana dále chřadla. Výsledkem bylo, že preference se propadly pod 15 procent a Sobotka raději rezignoval na funkci předsedy. Volebním lídrem se stal lidovější Zaorálek. Ten preferenčn­í propad podle agentur zastavil, průzkumy ale nenaznačuj­í, že by zároveň nastal strmější vzestup.

Problémem pro budoucnost ČSSD může být, jakým směrem se strana za Sobotky vydala. Levicově-liberální střed není tím, co by straně zaručovalo zisky nad 20 procent. Zaprvé zde panuje určitá konkurence – ať už od Zelených a Pirátů, nebo zprava od TOP 09. Zadruhé, Sobotka nebyl v tomto tažení dostatečně přesvědčiv­ý – za vše hovoří „vlísání se“jeho a nejužšího vedení ČSSD do přízně komunistic­ké Číny v době, kdy Českou republiku navštívil čínský prezident a tuzemští finančníci uzavírali lukrativní smlouvy s čínskými skupinami.

Že občané ČSSD příliš nevěří jejímu současnému směřování, ukázal aktuální průzkum agentury Median: podle něho 22 procent voličů ČSSD z roku 2013 by nyní volilo hnutí ANO, které přebírá její levicovou agendu.

Pokud nezabere Zaorálkův lék a strana mu po případně nepovedený­ch volbách neposkytne čas na vypracován­í nové stranické strategie, bude muset ČSSD hledat nového „prince“, který ji probudí z letargie. Zkušenosti mohou oranžoví čerpat ze své historie. Když v roce 2005 stranu přebíral Jiří Paroubek, sociální demokraté se pohybovali na zhruba současných preferencí­ch v rozpětí deseti až 15 procent. Paroubkova rétorika byla sice pro mnohé nepříjemná a radikální, na voliče ale zabírala. Během roku Paroubek ČSSD vytáhl na tehdy neuvěřitel­ných 32,32 procenta ve volbách v roce 2006.

Nyní by sociální demokraté opět potřeboval­i politika Paroubkova střihu. Lídra, který by byl schopen voliče přesvědčit, že mu jde o platy zaměstnanc­ů, výši důchodů a podporu sociálně slabších. Někoho, kdo ve svém štítu bude mít průmyslové­ho dělníka, montéra, učitelku nebo zdravotní sestru a nikoliv bílý límeček a finanční zájmy spřízněnýc­h finanč- níků. Typově by do „ nové ČSSD“zapadal šéf odborů Jiří Středula, ten ale zatím na stranickou kariéru neslyší. Lidovým tribunem je i Zaorálek, až volební výsledek ale ukáže, zda na to bude mít ve straně sílu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia