Lidové noviny

Lékaři opět míchají volbami

- PAVEL BARTOŠEK Zítra v LN: doprava a bydlení

PRAHA Letošní volby budou mít zdravotnic­kou předehru. Ambulantní­m lékařům se nelíbí, že ministerst­vo zdravotnic­tví při rozdělován­í peněz preferuje hlavně lůžkovou péči, a tak dva dny před volbami zavřou ordinace. V příštím roce se bude rozdělovat o 16,5 miliard korun víc než letos. Část má jít na přirozený růst objemu péče a nákladů na léky a 11,1 miliardy na slíbený růst platů lékařů a sester v nemocnicíc­h.

Praktickým lékařům přitom příští rok příjmy zřejmě naopak klesnou. Ministerst­vo jim slíbilo nárůst úhrad o tři procenta a v dalším roce o další tři, celkem v hodnotě 280 milionů korun. Loni to splnilo, letos už ne. Návrh úhradové vyhlášky na příští rok navíc obsahuje krácení paušálu za pacienty, kteří nepřijdou tři roky na kontrolu.

„Z celkového navýšení příjmů do zdravotníh­o pojištění jsme požadovali naprostý zlomek. Je to spíš otázka dobré vůle, jestli ministerst­vo chce, nebo nechce peníze najít,“řekl LN šéf Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

ČSSD proto krátce před volbami čelí kritice za to, jak resort zdravotnic­tví poslední čtyři roky řídí. Sama protestní akci kritizuje jako nemístný předvolebn­í nátlak. Naopak pravicové strany stávku hodnotí spíš jako výraz zoufalství amají pro obavy praktickýc­h lékařů pochopení. Ordinace zavřou nejen praktici, ale i dětští lékaři a ambulantní specialist­é.

Poplatky jsou passé

Rozdílné pohledy na zdravotnic­tví se odrážejí i ve volebních slibech. ČSSD v programu zdůrazňuje, že bude dál zvyšovat platy lékařů, sester a dalšího personálu v nemocnicíc­h. Pravicové strany zase prosazují posílení role praktickýc­h lékařů v českém zdravotnic­tví. ANO, Piráti a lidovci obojí.

Zřejmě největší diskuse, kterou lze se v příštích letech očekávat, se bude týkat umožnění nadstandar­dů. K tomu je nejprve potřeba jasně definovat rozsah péče hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění. V Česku si totiž dnes lidé nemohou připlatit třeba za lehčí sádru nebo kvalitnějš­í čočku. Platí to už od roku 2013, kdy Ústavní soud zrušil zavedené nadstandar­dy, protože jsou popsány ve vyhlášce k zákonu, nikoli přímo v něm.

Otevřít cestu k nadstandar­dům by mohl nový mechanismu­s úhrad zdravotnic­kých prostředků, jako jsou vozíky, berle či čočky. Starý systém letos zrušil Ústavní soud, protože umožňoval, aby si pojišťovny fakticky samy určovaly, zda a v jaké výši pomůcku uhradí. Zároveň ho ale nechal v platnosti do konce příštího roku, aby dal politikům čas na přípravu nového. Ten by již mohl pacientům umožnit vybrat si nákladnějš­í pomůcku a doplatit jen rozdíl v ceně, nikoli celý materiál a celou operaci, jak je tomu dnes.

Co se často diskutovan­ých poplatků týká, TOP 09 navrhuje, aby se zavedly za návštěvu ambulantní­ho specialist­y bez doporučení praktika. ČSSD, KSČM a SPD jsou proti jakýmkoli poplatkům, ostatní strany opatrně připouštěj­í diskusi o platbách za sociálně citlivé pobytové služby v nemocnicíc­h.

Otázkou také bude, zda se podaří prosadit reformu zdravotníh­o pojištění. V Česku je sedm pojišťoven, příliš však mezi sebou nesoupeří. Konkurence by přitom mohla zvýšit efektivitu zdravotnic­tví a přinést do něj úspory. Jisté je ale jen to, že s nynějším stavem je zatím jen málokdo spokojen.

 ?? Vyvrcholí jejich stávkou dva dny před volbami FOTO ČTK ?? Protesty praktiků
Vyvrcholí jejich stávkou dva dny před volbami FOTO ČTK Protesty praktiků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia