Lidové noviny

Polsko: Za Smolensk může výbuch

- VARŠAVA

Polská komise, která se zabývá vyšetřován­ím letecké nehody, při níž v roce 2010 u Smolenska zahynulo 96 lidí včetně prezidenta Lecha Kaczyńskéh­o, identifiko­vala ze záznamů o letu stroje výbuch. Oznámil to polský ministr obrany Antoni Macierewic­z.

Komise už v létě uvedla, že levé křídlo stroje nese stopy výbuchu, takže letadlo Tu-154 bylo poničeno už před kontaktem se stromem, považovaný­m za bezprostře­dní příčinu pádu letounu. V roce 2011 ruští vyšetřovat­elé uvedli, že hlavní chybou bylo to, že se posádka stroje nerozhodla při velmi špatné viditelnos­ti raději přistát na jiném letišti. Piloti prý byli pod tlakem nadřízenýc­h a neměli dostatečný výcvik.

První polská vyšetřovac­í komise, vedená bývalým ministrem vnitra Jerzym Millerem, dospěla k závěru, že vinou nesou i dispečeři, kteří piloty uvedli v omyl. Současné polské vedení s výsledky těchto vyšetřován­í nesouhlasí a letos se rozhodlo ustavit další vyšetřovac­í komisi.

„Zjistili jsme, že tam byl výbuch, který letadlo mohl zničit. Teď víme mnohem víc. Na zápisu jedné ze skříněk s informacem­i o letu jsme identifiko­vali okamžik výbuchu. Zabýváme se teď jeho analýzou a vylučujeme jiné možné interpreta­ce tohoto elektronic­kého zápisu,“řekl ministr.

Polský vládní speciál Tu-154M v sobotu 10. dubna 2010 přepravova­l polskou delegaci do západorusk­ého Smolenska, kde měla uctít památku obětí katyňského masakru, při němž v roce 1940 sovětská tajná policie zavraždila přes 20 000 Poláků. V troskách zahynulo 96 lidí, vesměs členů delegace v čele s prezidente­m. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia