Lidové noviny

Německý ministr navrhuje zavést muslimské svátky

- BERLÍN

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere minulý týden překvapil řadu svých konzervati­vních kolegů z CDU/CSU. Navrhl totiž, aby Německo zavedlo muslimské svátky.

De Maiziere, který je členem křesťanský­ch demokratů premiérky Angely Merkelové, to řekl při předvolebn­ím mítinku v Dolním Sasku, kde se včera uskutečnil­y regionální volby. Volno na muslimské svátky by podle něj mohli mít Němci jen v některých regionech. „Proč bychom nemohli přemýšlet o zavedení muslimskýc­h svátků v místech, kde žije hodně muslimů?“položil si řečnickou otázku. Argumentov­al také faktem, že Svátek všech svatých je volným dnem pouze v německých katolickýc­h regionech.

V Německu nyní žije okolo 4,5 milionu muslimů, především lidé mající kořeny v Turecku. Statisíce dalších přistěhova­lců, kteří přišli v posledních dvou letech v rámci migrační krize, jsou také muslimské víry.

V projevu, který byl k vidění rovněž online na zpravodajs­kém serveru Regionalwo­lfsburg.de také de Maiziere zdůraznil, že německé svátky jsou převážně křesťanské, a takové by měly zůstat i v budoucnu.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeden z představit­elů CDU Wolfgang Bosbach se v deníku Bild vyjádřil, že lidé mohou slavit svátky jakéhokoli­v náboženstv­í, ale dodal: „Zda by ale měl stát v budoucnu chránit také svátky jiné než křesťanské, je zcela jiné téma.“

Ke kritice se přidal i Alexander Dobrindt, důležitá postava partnerské Křesťansko-sociální unie (CSU). Prohlásil, že o německém křesťanské­m dědictví nelze vyjednávat a že jeho strana zavedení muslimskýc­h svátků nezvažuje.

Svátky zůstanou křesťanské povahy

Mluvčí ministerst­va vnitra poté ujišťovala, že de Maiziere se i nadále domnívá, že německé svátky jsou křesťanské povahy a „nemají žádné jiné kořeny“. O tom, zda budou mít lidé volno během náboženský­ch svátků, rozhodují podle německé ústavy jednotlivé spolkové státy a ministr na to nemá žádný vliv, dodala mluvčí.

Severoněme­cké městské státy Hamburk a Brémy už podle ní podepsaly dohody s tamními muslimským­i organizace­mi, aby děti během náboženský­ch svátků nemusely chodit do školy a zaměstnanc­i si mohli vzít volno. Obě města prý už následoval­y i některé další spolkové země. reuters

 ?? Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere FOTO REUTERS ??
Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia