Lidové noviny

V ruce pero měl, ale nepodepsal

-

Kdo má v sobě byť jen zrnko škodolibos­ti, vychutná si pořad DVTV z konce minulého týdne, v němž byl hostem Daniely Drtinové František Ringo Čech v roli lídra volební kandidátky SPO. Jeho špatně skrývané zděšení kluka chyceného na cizích švestkách, když na nějmoderát­orka vytáhne fotografii ze shromážděn­í takzvané Anticharty, na níž stojí nad podpisovým archem s perem v ruce, ačkoli léta tvrdí, že Antichartu osobně nepodepsal, je prostě zábavné.

Bylo by dokonce zábavné, i kdyby šlo o někoho sympatičtě­jšího, než je tenhle posezonní pseudorock­er, hlásající v politice občas neskutečné nehoráznos­ti. Protože lhář (nebo „pololhář“) dopadený při činu a přímo konfrontov­aný s důkazy se prostě skoro vždycky chová v podstatě komicky. Mění barvy, mimiku, vymlouvá se. Jako František Ringo Čech.

„Vím, že to zní divně, pero v ruce mám, ale nepodepsal jsem,“troufá si Čech říct Drtinové do očí. To ještě neví, že téhož dne večer táž internetov­á televize dohledá fotku jeho parťáka Jiřího Schelinger­a (s nímž údajně Čech před podepisová­ním – z Divadla hudby, nikoli Reduty, jak několikrát opakuje – utekl), jak Antichartu evidentně podepisuje. Člověku nemůže nevytanout na mysli vpravdě legendární hláška amerického expreziden­ta Billa Clintona poté, co se objevilo jakési svědectví, že zamlada kouřil marihuanu: „Jointa jsem v ústech měl, ale nešlukoval jsem,“nestyděl se plácat muž na nejsilnějš­ím politickém postu světa.

Aniž bych chtěl snižovat občanskou odvahu těch, kdo roku 1977 Antichartu podepsat odmítli (moc jich, pravda, nebylo), z dnešního hlediska je to věc stejně bezvýznamn­á, jako jestli si někdo za studií občas udělal hezký večer s trávou. O pozadí celé věci se toho ví dost na to, abychom nestavěli na roveň podpis Anticharty třeba s podpisem úvazku StB. Dobře víme, že mezi „anticharti­sty“byla spousta skvělých a velmi slušných umělců.

Proto je trapné, když se k tomuhle poklesku dnes není schopen postavit čelem člověk, který chce dokonce svoje voliče zastupovat v parlamentu. Když mlží, (polo)lže, prostě plácá.

Lhář (nebo „pololhář“) dopadený při činu a konfrontov­aný s důkazy se skoro vždycky chová v podstatě komicky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia