Lidové noviny

Ať žije Frankfurt

-

novatele ale našli hravě. Přes důležitost jazyka a knihy, potažmo dějinnou blízkost obou literatur definovali význam akce: frankfurts­ký veletrh je dokořán otevřené fórum, které ukazuje, že lze jít i jiným směrem, než pochodují módní nacionalis­my a populismy. V praxi to vypadalo třeba tak, že Ukrajina měla stánek kousek od Ruska, a když šel člověk na čtení Salmana Rushdieho, míjel stánek Íránu.

Francie přivezla do Německa na sto osmdesát spisovatel­ů. Řadu z nich dobře známých i českému čtenáři. V první řadě provokatér­a a cynika Michela Houellebec­qa, který nedávno publikoval studii o svém oblíbeném Schopenhau­erovi, a nobelisty J. M. G. Le Clézia a Patricka Modiana. V druhé řadě pak třeba Yasminu Rezovou, Philippa Djiana nebo Jeana-Philippa Toussainta. Němci sice svým Francouzům rozumě- li, ale za superstar byl někdo jiný – autor Da Vinciho kódu a Šifry mistra Leonarda, Američan Dan Brown.

Mimochodem, v Německu je francouzšt­ina druhým nejpřeklád­anějším jazykem, ve Francii pak němčina třetím.

Od komiksu k postimpres­ionistům

Národní expozici pojala Francie střídmě. Hlavní hala připomínal­a útulnou knihovnu-labyrint. Hlavním materiálem bylo světlé dřevo. Na policích knihy, v meziprosto­ru kavárna, o kus dál výstava, v zadní části stylizovan­á aula. Řešení ale neodkazova­lo jen ke knihám, z odstupu připomínal­o třeba architektu­ru slavné pařížské čtvrti La Défense.

V diskusích se pak sázelo na aktuální témata: digitaliza­ci, výchovu k četbě, literaturu pro děti a mládež – a komiks. I tady si Čech našel své, minimálně Lewise Trondheima a Timothéa de Fombella.

Zatímco jarní knižní veletrh v Lipsku zaplaví stovkami a stovkami akcí celé město, ten frankfurts­ký se drží na výstavišti. Ale víte o něm hned. Jakmile vystoupíte z vlaku na hlavním nádraží, dav vás strhne jediným možným směrem. Hotely jsou třikrát dražší než obvykle. Kavárny a vinárny zamluvené na několik dní dopředu. Snaží se i galerie a muzea.

Třeba ve Städel Museu je k vidění dialog dvou klíčových postav francouzsk­ého postimpres­ionismu Pierra Bonnarda a Henriho Matisse. Výstava má název Long Live Painting!. To je heslo dobře využitelné i jinde: Long Live Frankfurt!

Autor je literární a výtvarný kritik, zaměstnane­c oddělení literatury a knihoven MK ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia