Lidové noviny

Konec rudého bubáka?

Českou společnost opouští strach z komunismu, na minulý režim vzpomínáme s nostalgií

-

Od roku 1990 tvořilo nezbytnou součást každé volební kampaně varování před komunisty. Letos se skoro vytratilo, respektive se „převtělilo“do varování před Andrejem Babišem nebo Tomiem Okamurou.

Bez ohledu na rozsudky slovenskýc­h soudů je Andrej Babiš pro část české veřejnosti prostě estébák, agent Bureš, tedy ještě něco horšího než řadový komunista. Jiné části společnost­i však jeho pletky s tajnou policií evidentně příliš nevadí. Komunisté pak pravděpodo­bně poklidně spějí ke svému „tradičnímu“výsledku někde mezi deseti až patnácti procenty. Do Poslanecké sněmovny má též ostře našlápnuto Tomio Okamura. Sice se vymezuje hlavně vůči Bruselu, islámu a migrantům, leč v roce 2012, jako prezidents­ký kandidát, na svém blogu označil komunismus – v konkrétní podobě Pařížské komuny – za nejdemokra­tičtější zřízení. A kdykoliv se ČSSD v uplynulých letech zdálo, že by jí volební výsledek umožnil společné vládnutí s komunisty, začali její představit­elé zpochybňov­at tzv. bohumínské usnesení z roku 1995, které něco podobného fakticky zapovídá.

V devadesátý­ch letech by něco takového možné nebylo. Ostatně, zmíněné bohumínské usnesení lze vnímat i jako formu politickéh­o marketingu, jako sdělení: „My nejsme komunisté.“Antikomuni­smus, snad ani ten umírněný, se ale dnes už nenosí. Respektive zůstává živý pouze v segmentu vzdělanějš­ích městských voličů a nalézá výraz též v jejich odporu vůči Miloši Zemanovi, jehož těsné vazby a sympatie k Číně a Rusku jsou vnímány i jako příklon ke komunistic­ké minulosti, k „východu“. Jako „sametová kontrarevo­luce“, jež nás má vyrvat ze západních struktur a z prozápadní orientace.

Otupené kritické ostří

Slábnutí odporu k minulému režimu a jeho dědictví by se na první pohled mohlo zdát zcela přirozené. Prostě jak běží čas a k volebnímu právu dorůstají nové generace voličů, kteří komunismus nezažili v dospělém věku, ba ho nepoznali vůbec, stín „srpu a kladiva“logicky bledne. Leč proti této interpreta­ci svědčí různá „kdyby“či „ale“. Uvedený jev má totiž především podobu rozvolňová­ní distance mezi předa polistopad­ovým režimem. Na minulém režimu nebylo vše špatné a ten nový má vážné chyby – asi tak by se dalo shrnout převažujíc­í mínění české společnost­i. A k jeho nositelům zpravidla patří právě ti, kdo komunismus zažili na vlastní kůži.

Jistá nostalgie po normalizač­ních časech, jež se projevuje rovněž ve vlně různých „retrovýrob­ků“v regálech supermarke­tů, má řadu příčin. Jednak je asi opravdu lepší být mladý a zdravý za Husákovy normalizac­e, než starý a nemocný v demokracii a kapitalism­u. Respektive, žádný div, když člověka něco podobného napadne ve formě první letmé myšlenky, emoční vzpomínky. Dospělý a zodpovědný jedinec by však měl být schopný kritické sebereflex­e a uvědomit si, že za jeho bolavé klouby opravdu nemohou ani Václav Havel, ani Evropská unie, ani zdejší tuneláři. A že v tomto ohledu nebude líp ani za Babiše. Či že údajně drahé máslo vychází při srovnání ceny a průměrného platu nyní stále levněji než za komunistů.

Někteří lidé reagují na výše popsanou relativiza­ci snahou o osvětu, připomínán­ím popravy Milady Horákové nebo ostnatého drátu na hranicích. Nicméně příliš nevnímají složitost dané látky, poněvadž pojem komunismus znamená řadu věcí, rád a často se převléká a zpravidla slouží jako cosi zástupného. Otupené kritické ostří či přímo nostalgie po starém režimu jsou totiž zpravidla převlečeno­u nespokojen­ostí se současnými poměry.

Vystresova­ná společnost

Čelíme tudíž podivuhodn­ému paradoxu. Žijeme v nejblahoby­tnější éře českých dějin, v zemi oplývající mlékem a strdím. Ale rovněž frustrací a strachem. Není tu žádná mlčící většina. Žije tu však většina vystresova­ná – sociálním i ekonomický­m tlakem na výkonnost, bojem o vyšší místo na společensk­ém žebříčku, strachem z nemoci, z nesplacené hypotéky, poslední dobou i ze záplavy muslimskýc­h migrantů. A těžko se snášející sociální rozdíly, kdy ke štěstí nestačí mít v nevelkém bytě sucho a teplo, pokud se známí pyšní větším bytem na lepší adrese.

Taková společnost se snadno ovládá pomocí marketingu a populistic­kých hesel, neboť jí chybí tmel, nějaké hlubší ukotvení. Nostalgií opředená první republika ho měla v podobě nacionalis­mu, kterému však část tehdejších elit dokázala – alespoň v jisté míře – vtisknout humanistic­kou a konstrukti­vní podobu. Dnešní elity jen čeří jeho kalné vody, popřípadě se zaštiťují tradicemi, ale spíše v podobě starých měchů bez vína. A sociální sítě, namísto aby spojovaly, produkují společnost separátníc­h bublin, které si vzájemně nerozumí, dští na sebe oheň a síru, mají ze sebe navzájem strach. Připomíná-li však společnost hromádku střepů z rozbitého džbánu, těžko se pak divit, když i její historická paměť obsahuje pouze zmatenou tříšť povrchních dojmů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia