Lidové noviny

Tohle nic není

Pořádná antikampaň nás nejspíš teprve čeká

-

Skandál se sexuálním obtěžování­m 14 dnů před volbami, neexistují­cí válka nebo zabitý hrdina, kterého si právě vymysleli. Na všechny sebebizarn­ější eskapády odpovídá v kultovním filmu Vrtěti psem hollywoods­ký producent s tváří Dustina Hoffmana stoickou větou: „Tohle nic není.“To samé, jako v onom dvacet let starém ikonickém snímku o zákulisí politickýc­h kampaní, si ovšem můžeme říkat i dnes. Stačí se podívat právě do USA na události předcházej­ící skutečnému klání o křeslo v Bílém domě. Vytahovala se obvinění z velezrady, podvodů, ukradené e-maily a pravé i falešné dokumenty. Znovuobjev­ilo se dokonce i fantaskní nařčení, že končící prezident Obama není ve skutečnost­i Američan.

S tím se pár plakátů, letáků a příspěvků na sociálních sítích českých politiků nedá moc srovnávat. Výjimkou v české politice je samozřejmě anonymní twitterový účet Julius Šuman, dávkující materiály proti Andreji Babišovi. Jenže netušíme, kdo za ním stojí a zda jsou dokumenty vůbec pravé. Odposlechy tehdejšího vicepremié­ra mohou být za hranicí zákona a může jít klidně o byznysovou rivalitu, nejen politickou. „Šuman“se zkrátka těžko řadí do škatulky řádně vedených kampaní či antikampan­í, jaké vidíme v západních demokracií­ch a kde mají také svá jasná pravidla a zadavatele.

Ještě větší otázkou ovšem je, jak „antibabišo­vská“linka funguje. Odradila sice od ANO část liberálně laděných voličů, jenže ty už nezvládla oslovit dosud druhá ČSSD. Lubomír Zaorálek se teď příslibem lepších důchodů s Babišem přetahuje naopak o levicovějš­í hlasy. Nerozhodnu­té městské liberály ale neumí pořádně přesvědčit ani jedna z šestice středových partají. Nejcitlivě­jší na negativní kampaň přitom může být TOP 09, jejíž předseda Miroslav Kalousek patří i mezi „svými“k nejneoblíb­enějším politikům.

Jestli toho ovšem pánové Fiala, Bartoš, Bělobrádek, Gazdík či Stropnický dokážou využít a podaří se jim samozvanéh­o „enfant terrible“české politiky zasáhnout, uvidíme tento týden. Zatím si můžeme říkat, že tohle nic není. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia