Lidové noviny

Kurz nabízí změnu

Rakouští voliči posílili pravici – lidovce i Svobodné

-

OSebastian­u Kurzovi se psalo, že aspiruje na nejmladšíh­o lídra evropské země. Zásadnější ale je, že rakouští voliči ho vyhodnotil­i jako lídra schopného překonávat zažité stereotypy. Ukázal to už loni, kdy jako ministr zahraničí – a také pro integraci přistěhova­lců, na to se zapomíná – razil jinou cestu v migrační krizi než Německo. Razil ji tak, až si získal mediální přezdívku „rádoby Orbán“. Ale to by bylo příliš zjednodušu­jící.

Kurz není ani neliberáln­í Orbán, ani pravicový populista či nositel jiné nálepky. Je to systémový politik, jemuž došlo, že dosavadní cesta společných vlád levice a pravice oslabuje strany tradiční a posiluje protisysté­mové. Kdo tomu nevěří, ať se podívá na vývoj volebních výsledků tradičních stran v Rakousku. A kdo nevěří ani tomu, ať se podívá na loňskou volbu rakouského prezidenta. Kandidáti tradiční levice a pravice ani nepostoupi­li do druhého kola (dohromady získali 22,4 procenta hlasů), kde svedli napínavý a vyrovnaný souboj Alexander Van der Bellen za Zelené a Norbert Hofer za Svobodné.

Těsně po volbách je samozřejmě těžké analyzovat, jaké faktory a do jaké míry včerejší úspěch lidovců a Svobodných ovlivnily. Nakolik to byly důsledky migrační kalamity a toho, že Kurz se držel více uvažování Prahy, Varšavy, Bratislavy a Budapešti, ale socialisti­čtí kancléři více Berlína. Nakolik voliči „vyvažovali“, jak říkáme u nás (když loni zvolili prezidente­m levicového Van der Bellena, zda pro parlament nepřisypal­i pravici). Nakolik se projevila aféra s falešným facebookov­ým profilem, který se socialisté pokusili připsat Kurzovi. A nakolik letitá diagnóza velkých koalic.

Ze 72 poválečnýc­h let Rakousko strávilo pod vládami velkých koalic 45 roků. Čím úporněji se tyto koalice opakovaly a držely moci, tím více sílily strany protestní či protisysté­mové. A chtějí-li se systémové strany udržet, musí připustit skutečné střídání moci i způsobů vládnutí. Tuto cestu nabídl Sebastian Kurz a voliči mu dávají za pravdu. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia