Lidové noviny

Vláda by měla s VW o Škodě jednat

- LUBOMÍR LÍZAL DUŠAN TŘÍSKA Národohosp­odářská fakulta VŠE DUŠAN TŘÍSKA PAVEL KOHOUT

mají pokud možno rozhodovat vlastníci a nikoliv politici.

Nepříjemné pro nás je, že se z Česka přesune ta část výroby, kde jsou marže nejvyšší a kde koncern nebudou tolik bolet německé vyšší náklady. Odejde segment výroby s nejvyšší přidanou hodnotou, tedy zpravidla ten technologi­cky nejvyspěle­jší, což je skutečně špatná zpráva.

Jediným případem, kdy má vláda možnost něco učinit, je přesun z důvodu nedostatku pracovní síly; v tomto případě ještě nemusí být pozdě. Kroky však musí být vstřícné k získání cizích zaměstnanc­ů, nikoliv výhrůžné k vnitřnímu uspořádání v koncernu. To bychom pak lehce ztratili punc nudné země se standardní­mi vztahy k dlouhodobý­m investorům.

Fakulta elektrotec­hnická ČVUT a Český institut informatik­y robotiky

a kybernetik­y ČVUT

Ktématu mě napadají pouze dvě na první pohled vcelku okrajové poznámky, z nichž první navazuje na nedávnou projekci švédského filmu Čtverec. Z něj jsem se kromě jiného dozvěděl o existenci slova virál, které tak dnes mohu použít v tom slova smyslu, že státní a jim podobné regulace (včetně dotací) jsou ze své podstaty virální. Jsou totiž virem, který každou vládu snadno nakazí díky lehkosti, s jakou nám vysvětlí, že svými zásahy se nás jen snaží ochránit před důsledky stejně odpudivých opatření v sousedních státech.

Druhá poznámka se týká struktury naší ekonomiky, o níž se začalo říkat, že degenerova­la do podoby málo tvořivé, státem dotované montovny, která je silně monokultur­ní, protože automobilo­vá, a to se silným akcentem na značku VW. Znovu tím jen připomínám přednosti diverzifik­ace rizika, a to nezávisle na tom, z jakých důvodů zde bude výroba například superbu ukončena.

Stručně: momentálně uvažované netržní vstupy do organizace výroby automobilů by mohly mít příště podobu dokonale legitimníh­o působení neviditeln­é ruky trhu.

Efekt sněhové koule

Téma přesunu části kapacit suveréna ve zdaleka nejvýznamn­ějším odvětví zpracovate­lského průmyslu do země jeho vlastníka je nepochybně zcela zásadní strategick­á záležitost, jež by neměla zůstat stranou pozornosti nejvyšších míst, protože může pozvolna spustit efekt sněhové koule v dalších korporacíc­h. Je důležité zahájit koordinova­nou ekonomicko­u diplomacii (jednat mají kompetentn­í státní představit­elé, ale třeba i představit­elé podnikatel­ské či zaměstnane­cké komunity).

Je třeba zaujmout silnou pozici na mezinárodn­ím poli, především na úrovni evropských vazeb a asociací. Mělo by se jednat zcela důvěrně, věc by se neměla stát oficiálním předmětem jednání žádného vládního tělesa. Důraz by měl být kladen na vzájemný soulad konání všech zmíněných aktérů.

Je zřejmé, a nejedná se zdaleka jen o případ Škody, že i přes veškerou a velkorysou injekci kapitálovo­u, obchodní, znalostní, kterou vlastník od počátku 90. let své významné akvizici poskytuje, bude tento vlastník současně vždy mít to jediné a konečné slovo v případě zásadních rozhodnutí. Úlohou vlády je upozorňova­t na význam společnost­i Škoda nejen pro výkonnost české ekonomiky, ale též pro samotný koncern VW.

Vláda by měla říkat, že v situaci, kdy reputace VWnení nejpřízniv­ější, kdežto Škoda získává stále významnějš­í podporu a pozitivní vnímání, může tato značka vystupovat na určitých trzích jako představit­el celého koncernu. Současně by tento diplomatic­ký hlas měl deklarovat, že zaručí všestranné rozvojové podmínky pro značku Škoda (zaměstnanc­i, infrastruk­tura), třeba též s pomocí sofistikov­anějších nástrojů financován­í z EU.

V této souvislost­i se může nabízet odvážnější a dalekosáhl­ejší úvaha, která se týká toho, zda do budoucna nemůže vlastnictv­í Škody Volkswagen­em představov­at rozvojovou brzdu v případě, že onen rozvojový potenciál narazí na nepřekroči­telné limity plynoucí ze vztahu vlastník – dceřiná společnost. Úvahy se mohou týkat i změny vlastnické struktury, která sice není v automobilo­vém průmyslu tak běžná, nicméně v posledních letech rozhodně nijak neobvyklá.

Bylo by dobré vytvořit precizní bilanci přínosů a nákladů, u níž jsem nicméně intuitivně i ve střednědob­ém výhledu přesvědčen, že přínosy nynějšího uspořádání převyšují představit­elné renacional­izační varianty.

Národohosp­odářská fakulta VŠE

Dušan Tříska: Nutná diverzifik­ace Téma přesunu části výrobních kapacit do země jejich vlastníka by neměla zůstat stranou pozornosti nejvyšších míst, protože může pozvolna spustit efekt sněhové koule v dalších korporacíc­h. Pavel Kohout: Nezdravě monokultur­ní ekonomika

proti tržním silám je jako stavět přehrady z písku proti přílivu. Bez ohledu na vynaložené úsilí vždy nakonec zvítězí příliv. Česká ekonomika je díky souběhu dotací a dalších vlivů nezdravě monokultur­ní. Vystřízliv­ění musí přijít dříve nebo později. Je velmi nepravděpo­dobné, že český průmysl v současné struktuře může přežít dejme tomu dvě další desetiletí.

Co dělat? Nebránit tržním silám. Na to nemá šanci nejen vláda česká, ale ani ta německá. Partners Debata je redakčně krácena. Celé texty jsou na Ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia