Lidové noviny

Pelikánův nechtěný legislativ­ní klid

- KRISTIÁN LÉKO

Měsíce po nástupu Roberta Pelikána na ministerst­vo spravedlno­sti byly nezvykle divoké. Ještě jako první náměstek proti sobě poštval advokáty, když jim snížil odměny za vymáhání drobných dluhů. V létě 2014 vyvolala velký rozruch rozsáhlá novela občanského zákoníku, tou dobou účinného jen několik měsíců. V podobném duchu pak Pelikán pokračoval i poté, co byl v březnu 2015 jmenován ministrem. Zanedlouho se zdálo, že se Robert Pelikán rozhádal snad se všemi právnickým­i profesemi.

„Pan Pelikán namazal schody své předchůdky­ni a pak vůbec nevěděl, co by s resortem měl dělat. K dobru mu snad lze přičíst leda to, že díky svým vlastnoste­m nedokázal téměř nic prosadit. V tomto byl jedním z ministrů, kteří způsobili jen málo legislativ­ních škod,“zhodnotil pro LN ministersk­ý odkaz Roberta Pelikána poslanec Marek Benda (ODS).

Sám Robert Pelikán to odůvodňuje tím, že zastavil praxi, kdy si stavovské organizace psaly zákony pro sebe na míru. To prý s jeho nástupem na ministerst­vo spravedlno­sti skončilo. „Dříve se tu vůbec nepsaly zákony a když jsme řekli, že je tady psát budeme, všichni se nám smáli,“řekl LN. Podobně si prý právnické profese zvykly, že si určují, kolik budou inkasovat za své služby. Za snížením odměn advokátů i exekutorů si ale Pelikán stojí, bylo to prý důležité pro zlevnění vymáhání.

Negativním aspektem ministrovy nedůvěry v externí psaní zákonů však je, že přerušil veškeré práce na koncepčníc­h kodexech českého soudnictví. Pelikánova předchůdky­ně Válková zahájila práce na novém trestním řádu, občanském soudním řádu i návrhu Nejvyšší rady soudnictví. Nový ministr je zastavil a rozpačitě je obnovil až po drahné době. „Nepředlože­ní nových procesních předpisů považuji za jeho zásadní selhání. Měly totiž urychlit a zmodernizo­vat soudní řízení,“řekl LN poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Podobná kritika pak na Pelikánovu hlavu směřuje i od komunistů. „Jeho působení na ministerst­vu spravedlno­sti nic výrazného nepřineslo. Z programový­ch záměrů vlády se v tichosti ustupovalo. Například z nové koncepce státního zastupitel­ství, systémovéh­o řešení exekucí nebo výrazné novelizace občanského zákoníku. Ministerst­vo šlo cestou drobných a leckdy chaotickýc­h novel nebo se omezilo na transpozic­i evropského práva. Do dalšího volebního období přibylo neřešených problémů,“popsal LN poslanec Stanislav Grospič (KSČM).

Kaňka na závěr

Sám Pelikán si je dobře vědom toho, že na zákonné úrovni až na výjimky díru do světa neudělal. „Prvořadým úkolem bylo dát ministerst­vo do pořádku, což je navenek bohužel úplně neviditeln­é,“říká. „Na začátku jsem měl naivní představu, že když máme koalici s velkou silou v parlamentu, tak návrh, který projde vládou, má takřka automatick­y zajištěnou podporu ve sněmovně. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že to tak vůbec není,“dodává Pelikán.

Přestože se celé volební období snažil působit spíše jako odborník než politický ministr, v srpnu do politickéh­o světa poněkud neobratně vstoupil. Týdeníku Respekt řekl, že každému musí být jasné, že jediným možným důvodem pro žádost o vydání jeho stranickýc­h šéfů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo je ovlivnění sněmovních voleb. Ve sněmovně pak opozice za tyto výroky ministra ostře kritizoval­a a dodnes mu to vyčítá. „Byl mi sympatický jeho boj proti exekučním a insolvenčn­ím mafiím. Ale na konec jeho působení v roli ministra už je z něj jen a pouze podnikový právník Agrofertu,“říká volební lídr STAN Jan Farský.

Ministerst­vo spravedlno­sti bylo v minulém volebním období baštou Babišova hnutí ANO. Pod vedením Roberta Pelikána ale více zákonů slíbilo a připravilo, než reálně prosadilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia