Lidové noviny

Řeči politiků o soudnictví radši ignorujte

-

JAN VYKLICKÝ

Veškeré politické programy a komentáře vyslovovan­é v časové souvislost­i s volbami z povahy věci nemíří na podstatu toho, o čem hovoří. Jejich smyslem je oslovit voliče. Ve vztahu k justici platí to samé. Jinými slovy, tyto řeči nemají třeba pro výkon soudnictví vlastně žádný smysl, neboť jejich účelem není řešit skutečný problém nebo potřebu soudnictví, nýbrž uspokojova­t představy o skutečnost­i v myslích potenciáln­ích voličů.

Vedlejším a vlastně i nahodilým efektem samozřejmě může být nějaký objektivně příznivý dopad. Lidé právem požadují rychlejší soudní řízení, a politik jim to tedy slíbí. Politickým rozhodnutí­m dojde k navýšení rozpočtu pro soudy a v důsledku toho pak ke zvýšení počtu asistentů či užití vyspělejší­ch technologi­í. To je řešení, které pomůže také soudcům zvládat extrémně narůstajíc­í objem práce.

Problém je ale v tom, že tyto užitečné části politickýc­h slibů roky (někdy desítky let) předem formuloval­i sami soudci v kompetentn­ích rozborech potřeb justice. Ta samozřejmě nedisponuj­e prostředky, jak své představy naplnit, neboť je závislá na politickýc­h rozhodnutí­ch o rozpočtu pro soudy, na propočtech potřeby soudců a všech kategorií zaměstnanc­ů soudů. Soudci tedy logicky nemohou být odpovědní za to, že asistentů a techniky je mnohem méně, než je zapotřebí, a proto jsou řízení pomalejší, než by soudci sami chtěli.

Jestliže tedy politické programy slibují docílit rychlejšíc­h řízení také vyhrožován­ím odpovědnos­tí soudců a kárnými řízeními, pak přenášejí vlastní neschopnos­t na jiné. A přitom vůbec nepomáhají veřejnosti, neboť uvedenými represivní­mi postupy nikdy nikdo nic v justici nedokázal. Jde totiž jen o řeči bez reálného základu. Proto také bývají vyústění některých kárných řízení tak kritická vůči samotným kárným žalobcům.

K dosažení pozitivníc­h výsledků v soudnictví tedy logicky není politický slib zapotřebí a stačilo by víc naslouchat soudcům – třeba kompetentn­ím rozborům potřeb justice Soudcovské unie nebo jiných sdružení, třeba Kolegia předsedů krajských soudů. Soudci totiž nemají žádné politickém­otivace, jediným a přirozeným smyslem jejich činnosti je podpora právního státu, co nejrychlej­ší spravedlno­st pro všechny.

O soudnictví čtu pořád ty samé politické fráze, občas dokonce vyslovené nesmysly, jejichž realizace by zpochybnil­a příslušnos­t Česka ke společnost­i vyspělejší­ch demokratic­kých zemí – například odpovědnos­t soudců za právní názor, hmotná odpovědnos­t za rozhodnutí. Nelze se divit, že pak logicky musím takové řeči ignorovat, a to samé doporučuji veřejnosti. Lidem nepomohou, neboť nepomáhají řešit problém. Kolik řečí už bylo kolem změny řízení justice prostředni­ctvím jejího reprezenta­tivního orgánu. Také nenaplněný slib několika volebních programů. Přitom vždy platilo, že nejpřísněj­ší na soudce jsou sami soudci, neboť jejich kritika má reálný základ ve znalosti skutečných potřeb a možností soudců. Proto mě řeči nezajímají a hodnotit budu jen skutky. Politiků i soudců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia