Lidové noviny

První bod. Jágr se zvedá

- ANTONÍN VAVRDA

Tři zápasy už má za sebou hvězdný Jaromír Jágr v dresu Calgary Flames. A přestože to zatím z jeho strany není úplně ideální, kanadský klub NHL jeho příběhem žije.

PRAHA/CALGARY „Vítej doma!“Titulek článku na oficiálníc­h stránkách Calgary Flames před úvodním Jágrovým duelem v místním Scotiabank Saddledomu byl více než výmluvný.

Stejně jako začátek textu o tom, že tento duel prostě a jednoduše nebude obyčejný.

„Možná bych na něj měl trochu žárlit,“usmíval se před víkendem kapitán Calgary Mark Giordano při vzpomínce místních novinářů na to, že město zachvátila „jágrmanie“.

Nejprodáva­nější suvenýry z klubového fanshopu v těchto dnech nesou jméno Jágr.

„Bez ohledu na všechno, co říkáte, jak dlouho jste v lize, je neskutečný zážitek být na ledě s takovým chlápkem. Očekávám dnes večer v hale hodně energie,“doplnil.

Přání se mu tak úplně nevyplnilo, hosté z Ottawy sváteční náladě místních nepodlehli a „Plameny“ponížili výhrou 6:0.

Rozehrává se pomalu

Legendární český útočník, který strávil na ledě něco málo přes třináct minut, následně mluvil o tom, že domácí zase tak špatný výkon nepodali.

Mnozí si mohli ťukat na čelo, jenže o necelých čtyřiadvac­et hodin později se ukázalo, že když máte na kontě už 1714 zápasů v lize, víte, co říkáte.

V následném kanadském souboji na ledě Vancouveru zvítězil celek z provincie Alberta po špatném začátku nakonec 5:2 a Jágr výhru podpořil asistencí. V jeho případě šlo již o nahrávku číslo 1150 a 1915. kanadský bod.

Hlavně ale bylo vidět, že si na ledě stále více rozumí se svými parťáky. Nejen těmi z třetí formace – Krisem Versteegem a Samem Bennettem –, ale i s těmi z elitní letky Johnnyho Gaudreaua a Seana Monahana, se kterými Jágra několikrát kouč Glen Gulutzun poslal na led.

„Je neskutečný na puku, dokáže udělat spoluhráčů­m tolik prostoru. Lepší, pořád,“pochválil pětačtyřic­etiletou hrající legendu o rok starší Gulutzan.

„Zvládl hodně dobře dva zápasy za sebou. Teď máme čtyři dny, odpočineme si, potrénujem­e a dáme se dohromady. Jágr vypadá den ode dne lépe,“přidal trenér další pochvalu momentálně nejsledova­nějšímu člověku v milionovém Calgary.

Pro hráče Caroliny – příštího soupeře Calgary – slova, která je nejspíš moc nenadchnou...

 ?? Jaromír Jágr se do statistik Calgary poprvé zapsal asistencí ve třetím zápase proti Vancouveru. FOTO GETTY IMAGES ?? Gratulace novému spoluhráči.
Jaromír Jágr se do statistik Calgary poprvé zapsal asistencí ve třetím zápase proti Vancouveru. FOTO GETTY IMAGES Gratulace novému spoluhráči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia