Lidové noviny

Zmar. Sparta nestačila na Plzeň

- MILOSLAV NOVÁK

Ani v desátém kole sparťanští fotbalisté nepředvedl­i, že by měli bojovat o první příčky tabulky. Ve šlágru proti Plzni nedali gól a prohráli 0:1.

PRAHA Sparta po deseti kolech nejvyšší fotbalové ligy ztrácí na lídra z Plzně propastnýc­h patnáct bodů. Proti Plzni sice neodehrála špatný zápas, ale body nemá.

Trenér Stramaccio­ni za čtyři měsíce neudělal s týmem téměř nic. A drahé zahraniční akvizice týmu zatím výrazněji nepomáhají – na hřišti patří k nejslabším. Proti Plzni vyhořel Ben Chaim, šel do hry krátce po půli a zkazil, na co sáhl.

Největší šanci Sparty v nedělním duelu měli domácí v závěru po střele Václava Kadlece z třiceti metrů, jeho dělovka narazila do tyče, z dorážky sice Ben Chaim dostal míč do sítě, ale v momentě střely stál v ofsajdu. Přitom především v první půli podali domácí výkon nad poměry, soupeře chvílemi přehrávali a vytvářeli si nadějné příležitos­ti, ale jejich zakončení bylo tristní. Bránu trefili až v 45. minutě, hlavička Lafaty však byla spíš malou domů. Do té doby měli sedm střel mimo.

Vyhrávali souboje ve středu pole i dobře kombinoval­i. Procházeli především po pravé straně, kde za hosty nestíhal levý bek Havel, jenž nastupuje místo zraněného Limberskéh­o.

Ale k čemu to sparťanům bylo, když po krásné akci na jeden dotyk, vyšperkova­né patičkou Václava Kadlece, zakončujíc­í Lafata pálil mimo. A vzápětí vysoko nad.

Plzeňské opory se dlouho ztrácely v davu, Krmenčík i Kopic se víc rozčiloval­i, než hráli. Jenže měli ve svém středu hráče, který gól dát dokázal. Kolářovi se ze začátku nic nedařilo. Ale stačilo málo, trochu místa ve vápně. Nejdřív při sparťanské­m náporu vylekal Dúbravku pohotovou dělovkou z otočky. A sedm minut před koncem prvního poločasu se prosadil uvnitř pokutového území, kde byli téměř všichni hráči.

Část domácích fandů začala urážet trenéra Stramaccio­niho, jiní se ho zastali, když do pokřiku pískali.

Hosté po gólu hráli v klidu, drželi míč. Když se jim naskytla možnost, rychle zaútočili. V defenzivě byli jistí, byť domácí občas zahrozili. Ale nebylo to nic, co by znamenalo skutečné ohrožení brány. Vzruch tak přinesla už jen situace ve vápně, po které se sparťané dožadovali odpískání pokutového kopu za ruku střídající­ho Bakoše. Marně.

Brno Slovácko

Pátek 18.00 Dukla - Slovácko Sobota 18.00 Jihlava - Bohemians Sobota 20.15 Ostrava - Olomouc Sobota 17.00 Teplice - Karviná Sobota 18.15 Jablonec - Sparta Neděle 17.00 Plzeň - Brno Neděle 17.00 Zlín - Mladá Boleslav Neděle 18.00 Slavia - Liberec

2 1 Sparta Praha Plzeň 0 1 Karviná Slavia Praha 0 2

 ?? Fotbalisté Plzně vyhráli všech deset zahajovací­ch zápasů sezony. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Nový rekord ligy.
Fotbalisté Plzně vyhráli všech deset zahajovací­ch zápasů sezony. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Nový rekord ligy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia