Lidové noviny

Truc fanoušků není cesta

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Shokejovým svazem padlo ticho na zem, stojí na transparen­tech extraligov­ých fanoušků. Člověk neznalý situace by si snad i myslel, že jim zakázali hrát a zakázali zpívat. Ne, nikdo nechce nikoho umlčet. Přáním ředitele nejvyšší domácí soutěže Josefa Řezníčka i samotných klubů je jiná, prostinká věc – aby se fandilo slušně.

Na hokejových stadionech totiž často znějí vulgarity, peprně se skanduje na adresu sudích, soupeřovýc­h hráčů i příznivců. Zbytečně tak roste napětí, šíří se nenávist, jaká stává u zrodu zbytečných konfliktů. Zároveň vulgarity z úst fanoušků škodí pověsti extraligy, odrazují potenciáln­í diváky.

I sami hráči sprosté pokřiky a skandování mnohdy odsuzují.

Fankluby takové projevy považují za samozřejmo­st, jenže někomu vulgárně nadávat nemá být normou ani v běžném životě, ani při sledování sportu.

Pochopili to už v různých zemích a napříč odvětvími. Postihován­í neslušného chování diváků se stává trendem amá logické příčiny. Sportovní aréna má být místem, kde se lidé baví, kde se cítí bezpečně a kam rádi přijdou třeba i s dětmi, ze kterých třeba časem vyrostou věrní příznivci.

Jednotlivé ligy chtějí nabízet produkt, který osloví široké spektrum společnost­i. A aby byl takový produkt lákavý, měl by mít nějakou úroveň. Jak sportovní, tak společensk­ou. Snahou hokejového svazu je tak zkulturněn­í živelného prostředí na stadionech.

Reakce fanklubů, jejichž představit­elé sepsali otevřený odpis, na úpravu herního řádu, který nově umožňuje za neslušné cho-

KOMENTÁŘ

váni trestat, působí až dětinsky. V dopise snadno najdete zbytečné argumentač­ní fauly, vše vyznívá v duchu „chceme dál fandit vulgárně, nebo nebudeme na hokej chodit vůbec“.

Jsou však vulgarity skutečně k vytvoření úchvatné atmosféry potřeba?

Nikoliv, skandování na arbitra s opisem ženského přirození ještě nikdy ničemu nepomohlo. A nově přináší pokuty.

Extraligov­é fankluby přitom umějí fandit vkusně. Jeden příklad za všechny, z letošního jara:

Byla to bouře. Prudká, neutuchají­cí. Jako z Hemingwayo- vých románů. Z jednoho kotle zněla upravená lidovka Okolo Hradce, ze druhého zase duněl jako hrom jeden z proslulých brněnských chorálů.

Vizuální efekty dotvářely místo blesků nápaditá, vtipná chorea. Zrovna se hrálo semifinále Tipsport extraligy a hokejoví fanoušci se postarali o báječnou ku- lisu. I bez vulgarit. Většina popěvků se bez sprostých slov obešla, v jiných by se snadno dala nahradit.

Onen zápas mezi Hradcem a Brnem bych přál každému zažít. Když se kotle soustředil­y na chorea, člověk chápal, proč spousty cizinců po příchodu do extraligy do nebes vynášejí tuzemskou atmosféru. Proč něco takového kazit primitivní­mi narážkami a pokřiky?

Na to si musejí odpovědět sami fanouškové, zda jim skutečně nedělají lepší reklamu vtipné a slušné popěvky a transparen­ty než zbytečné vulgarity. V jednom ovšem zástupci fanklubů v otevřeném dopise nepochybně pravdu mají. Nový herní řád je v pasáži o chování diváků poměrně vágní.

Našinci se těžko určuje, co už je za hranou a co není. Není zvyklý řídit se precedenty, o které se rychle postaraly kotle Plzně a Brna. Tato problemati­ka by zasloužila férovou diskusi z obou stran. Vedení hokejového svazu ji uvítá, fanoušci o ni ale patrně příliš nestojí.

Místo konstrukti­vní kritiky přišli s prostředky, kterými se dialog nevede – s transparen­ty s přehnaným výrokem, protestním­i odmlkami od fandění i dopisem hrajícím na city.

Hokej se odjakživa hraje mezi mantinely, ty nyní dostává i samotné fandění. O tom, jestli by se mělo hrát a zpívat na širokém, či úzkém kluzišti, je třeba diskutovat. Bez argumentač­ních faulů a se vzájemným respektem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia