Lidové noviny

Stát ztratil vládu nad lithiem už v roce 2010

3.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Sněmovna po včerejší devítihodi­nové bouřlivé debatě požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australský­mi těžaři ministr průmyslu Jiří Havlíček. Komora také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik. Mnoho přehlednos­ti však jednání poslanců do kauzy nevneslo a nepomohlo ani oddělit politické předvolebn­í proklamace od suchých faktů. LN proto sestavily přehled otázek, jejichž zodpovězen­í zastírá vrcholící kampaň.

Je nevyhnutel­né, aby lithium pod Cínovcem těžila australská firma EMH?

Pokud o to Australané budou stát a splní zákonné podmínky, mají na těžbu přednostní právo, protože na základě udělených povolení financoval­i průzkum ložiska. „Taková organizace vložila nemalé prostředky do geologické­ho průzkumu, a tak se jí de facto umožňuje tato horní svoboda a upřednostň­uje se před dalšími žadateli,“vysvětluje ústřední báňský inspektor Bohuslav Machek.

Kdo selhal?

Je memorandum, které ministr se společnost­í EMH podepsal, právně závazné?

Memorandum není smlouva, přímé závazky nebo lhůty z něj neplynou. Bezvýznamn­ý cár papíru to ale také není, jinak by nemělo smysl ho podepisova­t. Podle mezinárodn­ího práva vyvolává legitimní očekávání – například že stát bude chtít lithium těžit. Kdyby se budoucí vláda rozhodla, že nechce, aby se lithium dobývalo, mohlo by to znamenat, že EMH sáhne po arbitráži. Stejné riziko ale platí pro situaci, kdyby stát začal těžit sám, jak se včera usnesli poslanci. Očekávání, že se bude těžit, nemá firma kvůli memorandu, má ho už kvůli uděleným povolením.

Komu patří EMH?

pěti kroky. Tři první se odehrávají v režii ministerst­va životního prostředí, resort průmyslu dodává stanoviska. Na začátku je průzkum, který zjišťuje, kolik toho vlastně v zemi je a jestli se vyplatí dostat to ven. Ministerst­vo průmyslu musí říct, jestli je v souladu se surovinovo­u politikou, aby se kutalo, a jestli se do toho nemá pustit státní podnik. Následuje předchozí souhlas ke stanovení dobývacího prostoru a po něm „zelené razítko“EIA. V této fázi je lithium pod Cínovcem, EMH má předchozí souhlas, ale nemá EIA. Pak ještě přichází báňský úřad se dvěma zbylými povoleními. Jemu musí těžař doložit, že má vypořádány námitky obcí, úřadů i lidí, že bude kutat tak, aby to dávalo smysl ekonomicky i ekologicky, že má plán útlumu, až bude hotovo.

Přijde Česko zkrátka?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia