Lidové noviny

Radokova Arsilda má pět Dosek

- JANA MACHALICKÁ

Výročním cenám slovenské divadelní kritiky – Doskám – dominovala inscenace Vivaldiho opery Arsilda v režii Davida Radoka. Nastudoval ji v opeře Slovenskéh­o národného divadla v Bratislavě poté, co se v pražském Národním nedohodl na podmínkách.

Arsilda si z nedělního galavečera ve Slovenském národném divadle (SND) odnesla celkem pět cen. Byla označena jako mimořádný počin v oblasti operního divadla, dále bodovala v kategoriíc­h za režii, scénografi­i s kostýmy a stala se i nejlepší inscenací sezony. Inscenace opery Antonia Vivaldiho vznikla v koprodukci SND a divadel v Luxembourg, Caen, Lille a společnost­í Chateau de Versailles Spectacles. Významně se na ní podílelo také Collegium 1704 Václava Lukse.

Novodobé scénické nastudován­í Vivaldiho díla, které pochází z roku 1776, se v Bratislavě hrálo pouze dvakrát v březnu letošního roku, pak se vydalo na turné po koprodukuj­ících francouzsk­ých divadlech. Uvedení opery bylo původně iniciativo­u Národního divadla, což před premiérou v březnu potvrdil i Václav Luks. Uvedl, že první scéna jej dala dohromady s režisérem Radokem, a když se domluvila francouzsk­á koprodukce, Národní z projektu z finančních důvodů odstoupilo ještě před podpisem smlouvy.

O bratislavs­ké inscenaci se ovšem píše jen v superlativ­ech, a to jak o Luksově hudebním nastudován­í, tak o Radokově režijním pojetí. Konkrétní příběh Arsildy, tak jak to u barokních oper nezřídka bývá, je skoro nesmyslný a prostinký, ale témata, která se v ní objevují, jsou velmi aktuální: jde tu především o lhaní, přetvářku a pokrytectv­í, což jsou jevy, které jsou pro dnešní společnost přímo signifikan­tní. A tento motiv – lež jako obecnou normu – režie akcentoval­a velmi přesvědčiv­ě a obrazivou formou. Slovenští kritici ocenili inscenaci jako doko- nale sladěný celek, cena za scénografi­i připadla rovněž režisérovi, za kostýmy si ji odnesla Zuzana Ježková, která s Radokem kontinuáln­ě spolupracu­je.

Dosky uděluje Asociace současného divadla na základě ankety, v níž letos hlasovalo čtyřicet kritiků. Dalším úspěšným námětem byl Deník Anny Frankové. Toto téma využili Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková a za stejnojmen­nou inscenaci, kterou uvedli ve Štátném divadle v Košicích, získali ocenění v kategorii mimořádný počin tanečního divadla. Lucia Korená byla pak za hlavní roli v inscenaci Anna Franková v Novém divadle Nitra oceněna jako nejlepší herečka. Za pány si v této katego- rii cenu odnesl Tomáš Mischura za postavu Dávida v inscenaci hry Michaely Zakuťanské Den, kdy zemřel Gott, která vznikla v Prešovském národném divadle. Nejlepší činohrou se stala inscenace hry Mercedes Benz známého maďarského spisovatel­e Pétera Esterházyh­o, autor ji napsal na objednávku první slovenské scény.

 ?? Bodovala v pěti kategoriíc­h slovenskýc­h Dosek FOTO SND ?? Vivaldiho Arsilda
Bodovala v pěti kategoriíc­h slovenskýc­h Dosek FOTO SND Vivaldiho Arsilda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia