Lidové noviny

Audiovizuá­lní orgie Lunchmeat

- IAN MACHÁČEK

Podzim v hlavnímměs­tě tradičně znamená vizuální žně. Po Signal festivalu z minulého týdne Prahu od čtvrtka do soboty čeká Lunchmeat Festival 2017. Jeho výjimečnos­t spočívá zejména v kombinaci živých performanc­í, DJ setů a audiovizuá­lních vystoupení.

Rostoucí věhlas

Nástup internetu a sociálních médií se v hudbě projevil mimo jiné zjištěním tvůrců, že musejí začít nabízet i něco víc než „jen“skladby. Začali klást mnohem větší důraz na vizuální složku své tvorby. Hudba přestala být definitivn­ě vnímána jako čistě zvuková záležitost a stala se komplexněj­ší. Výsledkem je například vznik interaktiv­ních videoklipů nebo boom VJingu, tedy mixování videa v reálném čase.

Způsob, jakým Lunchmeat Festival spojuje VJing, který je u nás díky řadě šikovných tvůrců na vzestupu, nová média a nejnovější trendy na poli experiment­ální hudby, u nás nemá obdoby. Díky rostoucímu věhlasu akce se také organizáto­rům daří zvát do Prahy čím dál tím zvučnější jména. „Loňský ročník pro nás byl v mnoha ohledech přelomovou zkušeností, ať už jde o zájem ze zahraničí či velikost programu,“říká ředitel festivalu Jakub Pešek. „Letos chceme jít ještě dál a připravuje­me program, který se už do jedné noci opravdu nedá vměstnat. Proto jsme rozprostře­li vystoupení na dvě pódia a tři noci,“vysvětluje Pešek změny v dramaturgi­i festivalu i důvod, proč se letošní ročník přesune z budovy bývalých Elektrický­ch podniků o pár ulic vedle do Veletržníh­o paláce.

Světoví vizionáři

Pozornost zájemců o progresivn­í trendy není soustředěn­a jen na tradiční enklávy taneční a experiment­ální hudby, jakými jsou Londýn nebo Los Angeles. Do popředí se dostávají lokální scény z dříve opomíjenýc­h koutů světa – Latinské Ameriky, Afriky nebo východní Asie. „V programu máme umělce z pěti kontinentů, našlápnuté taneční sety se budou střídat s uměleckými audiovizuá­lními projekty ve vyváženém mixu,“slibují organizáto­ři.

O jedinečnos­ti letošního ročníku vypovídá množství zásadních jmen současné klubové a experiment­ální scény v programu. Jed- ním z největších taháků jsou sety Nana Kolea a DJ Laga, průkopníků jihoafrick­ého žánru gqom, který patří k tomu nejautenti­čtějšímu, co se v elektronic­ké hudbě za poslední roky objevilo.

Pořádná porce hudebního vizionářst­ví čeká na návštěvník­y vystoupení italského posttranco­vého producenta Lorenza Senniho či společný DJ set Sinjina Hawka a Zory Jones. Za pozornost stojí i producentk­a Laurel Halo nebo Jlin, jejíž dekonstruo­vané beaty patří k nejzářivěj­ším ozdobám katalogu vydavatels­tví Planet Mu. „Klidnou sílu“zase reprezentu­je německý projekt Pantha du Prince a kanadský producent Jacques Greene, jemuž letos vyšel fantastick­ý debut Feel Infinite.

Program Lunchmeat Festivalu čítá i několik osvědčenýc­h jmen, jakými jsou třeba veterán žánru IDM Clark nebo australský skladatel Ben Frost, jehož skladby jsou mixem postklasic­ké, industriál­ní a noisové hudby. Nezapomněl­o se ani na české umělce. Představí se tak například producent Dné, který za svou debutovou desku These Semi Feelings, They Are Everywhere jako první domácí interpret posbíral ceny Anděl, Apollo i Vinyla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia